Noi mişcări de trupe ruse la graniţa cu Ucraina stârnesc îngrijorare în SUA şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Oficiali europeni şi americani care monitorizează mutările neregulate de trupe ale Rusiei au observat noi mişcări de trupe lângă graniţa cu Ucraina, relatează Washington Post.

Oficialii europeni şi americani, care au făcut declaraţii sub anonimat, s-au declarat îngrijoraţi de noi mişcări de trupe ruse lângă graniţa cu Ucraina care s-au amplificat în luna septembrie, după încheierea exerciţiilor Zapad 2021 între Rusia şi Belarus.

Clipuri apărute în ultimele zile pe reţele sociale arată trenuri militare şi convoaie transportând mari cantităţi de echipamente militare, între care tancuri şi rachete, în sudul şi vestul Rusiei.

„Nu este un exerciţiu. Nu pare să fie antrenament militar. Se întâmplă ceva, dar ce?”, a comentat Michael Kofman, directorul programului de studii ruse al grupului de analiză CNA.

Acesta spune că, potrivit imaginilor din satelit, forţe integrate din divizia 41 a Districtului militar Central, care îşi au baza în oraşul siberian Novosibirsk, s-au alăturat altor trupe ruse de lângă graniţă în loc să se întoarcă în Siberia. Pe imagini apar şi militari din unitatea de elită Guards Tank Army transferând personal şi echipamente în Ucraina.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exerciţiilor Zapad 2021, Rusia a lăsat echipamente militare, precum şi centre de control şi comunicaţii, la terenurile de antrenament de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Oficialii de la Kremlin şi-au intensificat retorica împotriva Kievului atacând conexiunile cu Occidentul şi în general adoptând o linie mult mai dură faţă de Ucraina. Preşedintele rus a avertizat că expansiunea infrastructurii NATO pe teritoriul Ucrainei reprezintă „o linie roşie” pentru Moscova.

Adresându-se Clubului de discuţii Valdai, Putin a comentat că e posibil ca aderarea oficială la NATO a Ucrainei să nu devină o realitate, „ dar expansiunea militară pe teritoriul său este deja în curs şi aceasta reprezintă într-adevăr o ameninţare pentru Federaţia Rusă”.

Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus şi acum şef adjunct al Consiliului de securitate al Rusiei, într-un articol din 11 octombrie publicat în ziarul Kommersant, a numit Ucraina un „stat vasal” care se află „sub control străin direct”.

Kofman notează că Rusia a investit în acest an o sumă mare de bani în pregătirea unei armate de rezervă şi, de asemenea, a ordonat forţelor să practice manevre anti-drone şi anti-Javelin relevante pentru conflictul din Ucraina, atrăgând pe această cale atenţia analiştilor militari.

Putin a condamnat comentariile secretarului american al Apărării Lloyd Austin, care, în timpul unei vizite în Ucraina luna aceasta, a descris Rusia drept un obstacol în calea păcii şi a declarat că aderarea la NATO rămâne deschisă Kievului. Austin a precizat, referindu-se la Rusia, că nicio naţiune nu are dreptul de a se opune statutului de membru.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a acuzat joi Ucraina că intenţionează să preia cu forţa controlul  asupra regiunii Donbas. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,  declarase anterior că vânzările de drone turceşti către Ucraina au  „destabilizat” situaţia.

Oficialii de la Ministerul de Externe german şi francez şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea de către Ucraina a dronelor fabricate în Turcia, cerând acţiuni de detensionare. Dar oficialii ucraineni au spus că ţara îşi exercită dreptul la autoapărare după ce un atac cu obuzier rusesc a ucis un militar ucrainean şi a rănit altul.

„Când armata ucraineană simte nevoia să-şi apere patria, o face. Şi va acţiona în continuare conform acestui principiu”, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în comentarii adresate jurnaliştilor.

„Nu lansăm o ofensivă, doar răspundem”, a adăugat Zelenski.

Ambasada SUA la Kiev a avertizat vineri că Rusia a desfăşurat în mod repetat obuziere şi drone împotriva forţelor ucrainene, ceea ce constituie o „încălcare directă” a acordului de încetare a focului din iulie 2020.

„Retorica oficială rusă care sugerează că Ucraina agravează situaţia nu este doar înşelătoare, ci serveşte la escaladarea tensiunilor”, se arată în comunicatul SUA.

Relaţiile dintre NATO şi Rusia s-au încordat şi mai mult după ce Rusia şi-a retras misiunea de la sediul NATO pe 18 octombrie în urma expulzării a opt diplomaţi ruşi pentru acuzaţii de spionaj.

Reacţie categorică a Moscovei la adresa NATO după retragerea acreditărilor pentru opt spioni de-ai săi: Serghei Lavrov a anunţat suspendarea legăturilor

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite