Medicii care i-au făcut autopsia spionului rus Aleksandr Litvinenko susţin că a fost una dintre cele mai periculoase din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Londra au început audierele în dosarul Litvinenko, opozantul rus care a murit în 2006, după ce a fost otrăvit cu poloniu. Cu această ocazie, medicul legist care i-a făcut autopsia lui Aleksandr Litvinenko a declarat că aceasta a fost "una dintre cele mai periculoase din istoria Occidentului.

Fostul membru al FSB (serviciul federal de securitate rus, fostul KGB) a murit la 23 noiembrie 2006 la University College Hospital din Londra, după trei săptămâni de agonie atroce. 

Doar cu câteva ore înainte de moartea sa, analizele au arătat că fostul agent fusese otrăvit cu poloniu-210. 

Autopsia desfăşurată la 1 decembrie 2006 a confirmat că Litvinenko a absorbit o cantitate din această substanţă radioactivă solubilă şi foarte toxică în doze infime. 

"El a ingerat-o probabil în totalitate, mai degrabă decât să fi inhalat-o", a precizat medicul Nathaniel Cary, care a realizat autopsia în compania altor doi medici legişti. 

Cu trei săptămâni înaintea decesului, Litvinenko a băut ceai la Millenium Hotel din Londra cu alţi doi foşti agenţi ruşi, Andrei Lugovoi, în prezent deputat, şi omul de afaceri Dmitri Kovtun.

"Aceşti doi bărbaţi sunt căutaţi în continuare pentru crimă", a amintit inspectorul Craig Mascall, care a lucrat la acest caz. 

Într-o scrisoare dictată de pe patul de spital, Litvinenko l-a acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a comandat asasinarea sa. Kremlinul, care a refuzat să îi extrădeze pe principalii doi suspecţi, a negat permanent această acuzaţie. 

În aceeaşi seară în care a avut întâlnirea de la Millenium Hotel, Litvinenko a avut o stare generală de rău. După ce şi-a pierdut tot părul, el a decedat după 22 de zile din cauza unui stop cardio-respirator cauzat de o disfuncţie organică generală. 

Pentru a realiza autopsia, doctorul Nathaniel Cary şi asistenţii săi au fost obligaţi să poarte costume speciale, măşti şi mănuşi pentru a evita orice contaminare.

"Aceasta a fost descrisă ca una dintre autopsiile cele mai periculoase din istoria Occidentului şi cred că este adevărat", a declarat el. 

Un alt medic legist care a asistat la autopsie, doctorul Ben Swift, a declarat că inflamaţiile severe de care suferea Litvinenko în gât şi esofag sugerează că el a înghiţit poloniul-210.

O specialistă în ştiinţă nucleară a confirmat, sub acoperirea anonimatului, că o ceainărie din Millenium Hotel unde au fost găsite urme de poloniu a fost foarte probabil sursa contaminării.

Ea a declarat, de asemenea, că este imposibil de aflat provenienţa poloniului. Producerea sa, extrem de complexă şi costisitoare, necesită un reactor nuclear. Ea este estimată la cel puţin 100 de grame pe an la scară mondială, marea majoritate de origine rusă.

Văduva lui Litvinenko şi-a exprimat speranţa că măcar acum justiţia va face lumină în acest caz. 

"Federaţia Rusă a manifestat îndoială faţă de circumstanţele în care a murit soţul meu. Vreau să pun capăt speculaţiilor. Vreau o poziţie oficială, bazată pe documente, pentru ca niciuna dintre părţi să nu poată folosi în scopuri proprii ceea ce s-a întâmplat", a spus fosta soţie a lui Litvinenko, Marina Litvinenko. 

Putin acuzat de conducerea „unui stat mafiot“

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost acuzat marţi, la deschiderea anchetei privind moartea fostului spion rus, Aleksandr Litvinenko, de conducerea unui „stat mafiotic” cu legături cu sindicatul crimei organizate din Spania, potrivit „Financial Times“.

Ben Emmerson, avocatul ce o reprezintă pe văduva lui Litvinenko pe durata investigaţiei, a afirmat că probele privind „asasinarea oribilă” al lui Litvinenko prin otrăvirea cu poloniu 10 arată că omorul putea fi săvârşit doar ca urmare ”a unui ordin direct dat de un oficial de rang foarte înalt din cadrul guvernului rus”.

În cadrul unui discurs dur, Emmerson a afirmat că Litvinenko a fost omorât „parţial pentru a demonstra un act de răzbunare politică pentru că a ieşit în faţa publicului cu declaraţii neagreate de autorităţi,pentru a transmite un mesaj ce conţine ameninţări cu moartea pentru alţii şi parţial pentru a preveni participarea sa într-un proces penal în calitate de martor în Spania, care avea potenţialul de a scoate la iveală legătura directă dintre Putin şi un sindicat de crimă organizată spaniol”.

„Relaţia apropiată care va fi demonstrată că există dintre Kremlin şi sindicatele ruse de crimă organizată sunt atât de apropiate că le face pe ambele părţi efectiv imposibil de deosebit una de alta”, asubliniat Emmerson.

„Adevărul şocant, care va fi dezvăluit publicului prin probe descoperite pe durata acestei investigaţii, constă în faptul că o parte semnificativă a crimei organizate ruse care îşi are operaţiunile sale în toată lumea este organizată direct din birorile Kremlinului. Rusia lui Vladimir Putin este un stat mafiot”, a declarat Emmerson.

Avocatul a adăugat că Litvinenko a devenit o „persoană marcată” din momentul în care a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova că  serviciul naţional de securitate (FSB) este afectat serios de corupţie şi Putin a fost „un duşman nemilos şi letal” pentru Litvinenko.

Ancheta duce la Kremlin

„Toate probele indică faptul că cei doi suspecţi implicaţi în otrăvirea opozantului lui Putin aveau „legături la persoane din cercul apropiaţilor preşedintelui rus. Emmerson a precizat că investigaţia nu doar că va arăta urma lăsată de substanţa radioactivă, Polonium, din Londra la Moscova, dar de asemenea o urmă care va duce „direct la uşa biroului lui Putin” şi liderul de la Kremlin va fi „demascat” de investigaţie şi declarat „un criminal ordinar, îmbrăcat ca un şef de stat”.

Lordul Robert Owen, conducătorul investigaţiei publice, a declarat că circumstanţele morţi lui Litvinenko a adus la suprafaţă probleme de o „gravitate extremă”, care a atras „interesul şi îngrijorarea lumi întregi”.

Procurorii englezi au acuzat doi cetăţeni ruşi, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun de omor. Ei au negat cu înverşunare orice încălcare a legii din partea lor. Rusia a refuzat extrădarea lor în baza prevederilor sale constituţionale.

Otrăvit în două rânduri

Avocatul Robin Tam, consultant în cadrul investigaţiei, a declarat în cadrul şedinţei că există probe ştiinţifice ce demonstrează că Litvinenko a fost otrăvit cu Polonium „nu o dată, ci de două ori”.

Ei susţin că şi în cadrul unei întâlniri din noiembrie 2006 la barul „Pine” din clădirea hotelului „Millennium” s-a încercat otrăvirea lui Litvinenko.

Mostre din părul lui Litvinenko demonstrează că a fost probabil otrăvit de două ori şi prima încercare a fost cu mult mai puţin reuşită decât a doua. Cei doi

Suspecţi, Lugovoi şi Kovtun erau prezenţi la ambele întâlniri cu Litvinenko.

Investigaţia, care e planificat să mai dureze încă 10 săptămâni, vor analiza circumstanţele morţii lui Litvinenko, care se presupune că a fost otrăvit când a băut ceai verde la Hotelul „Mayfair’s Millennium” în noiembrie 2006.

În jur de 70 de martori vor depune mărturii, iar unele şedinţe se vor desfăşura fără public din cauza informaţiilor cu caracter confidenţial.

Litvinenko, care s-a convertit la islam înainte de moartea sa, a declarat poliţiei pe patul său de moarte că el crede că el a fost ţinta serviciilor de securitate ruse ca urmare a ordinelor Preşedintelui rus, Vladimir Putin, ce e confirmat de datele poliţiei adunate ca urmare a discuţiilor avute cu poliţia chiar înainte de moartea sa şi care au fost prezentate în cadrul şedinţei.

Litvinenko a declarat de asemenea poliţiei în discuţia avută că el a băut doar puţin ceai rece la barul „Pine”. „Mie nu mi-a plăcut gustul său”, adăugând că el a luat doar trei sau patru înghiţituri de ceai.

Moartea lui Litvinenko au cauzat deteriorarea relaţiilor dinte Regatul Unit şi Rusia până la un nivel record de rău din perioada după războiul rece, care a rezultat în diplomaţi expulzaţi de ambele state.

Rusia de mult timp neagă orice acuzaţii, atribuite lui Litvinenko pe patul său de moarte şi repetate de familia sa şi prietenii săi, precum că Moscova a dat ordinul de asasinare a sa după ce criticul Kremlinului ia fost garantat azil în Regatul Unit.

Americanii au dat britanicilor dovada-cheie 

Agenţia americană pentru Siguranţa Naţională (NSA) a obţinut convorbiri între suspecţii în ancheta privind asasinarea disidentului Aleksandr Litvinenko, otrăvit mortal în anul 2006.

Potrivit publicaţiei The Telegraph, spioni americani au interceptat discuţiile între cei bănuiţi de implicare, obţinând dovada-cheie că fostul agent KGB a fost victima unei „execuţii de stat”, comandată de Moscova. Dovezile au fost deja oferite autorităţilor britanice.

"După cum am spus, scopul anchetei este să investigheze în ce măsură Rusia este responsabilă de cele întâmplate", a spus judecătorul britanic, Robert Owen

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite