După Nobelul pentru pace câştigat de un jurnalist rus, premiul Saharov a fost acordat lui Aleksei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Vladimir Putin

După Nobelul pentru pace câştigat de un jurnalist rus, premiul Saharov a fost acordat lui Aleksei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Vladimir Putin

Aleksei Navalnii se află în închisoare

Opozantul încarcerat al Kremlinului Aleksei Navalnîi a fost declarat miercuri laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European pentru eforturile sale de a lupta împotriva modului discreţionar de a guverna al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, care a fost otrăvit în august 2020 cu un agent neurotoxic, ispăşeşte în prezent o condamnare de doi ani şi jumătate pentru încălcarea eliberării condiţionate, dosar despre care susţine că este fabricat.
 
UE a impus sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi din cauza otrăvirii lui Navalnîi şi a încarcerării sale.
 
Moscova neagă că a comis nereguli şi acuză UE de amestec în afacerile sale interne.
 
Cel mai mare grup din Parlamentul European, grupul Partidul Popular European, a anunţat câştigătorul premiului pe Twitter.
 
Printre precedenţii câştigători ai premiului Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, se află preşedintele sud-african Nelson Mandela, opoziţia democratică din Venezuela şi activista pentru educaţie din Pakistan Malala Yousafzai.

Anul acesta jurnalistul rus Dmitri Muratov, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, care a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile a primit Nobelul pentru pace împreună cu Maria Ressa care prin site-ul de investigaţii Rappler pe care l-a cofondat în 2012, foloseşte libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzurile de putere şi autoritarismul în creştere în ţara sa natală, Filipine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările