Cât i-a costat pe ruşi campania din Siria VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit publicaţiei IHS Jane’s, Rusia a cheltuit pentru salvarea regimului lui Bashar al Assad, doar pe operaţiunea militară, peste o jumătate de miliard de dolari. Retragerea truperlor ruse din Siria a fost comparată de ministrul de Externe britanic cu un bărbat care încetează să-şi mai bată soţia.

Potrivit unui raport al U. K. Royal United Services Institute din decembrie, Rusia a cheltuit aproximativ 4 milioane de dolari pe zi în campania siriană până la sfârşitul lunii noiembrie, când armata turcă a dobărât un avion de luptă rusesc.

Dar, după incidentul din Turcia, raportul institutului a anunţat că au crescut costurile zilnice la 8 milioane de dolari pe pe zi deoarece  Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra grupurilor de opoziţie susţinute de Turcia şi de partenerii de coaliţie condusă de SUA. 

 Publicaţia IHS Jane’s susţine că  Rusia a cheltuit pentru salvarea regimului lui Bashar al Assad, doar pe operaţiunea militară, între trei şi patru milioane de dolari pe zi.  Astfel, campania de 137 zile din Siria a costat bugetul rus  aproape o jumătate de miliard de dolari.

De banii aceştia, după cum a anunţat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care a prezentat un bilanţ al campaniei aeriene ruse în Siria, peste 2.000 de jihadişti, inclusiv originari din Rusia, între care 17 comandanţi de război, au fost eliminaţi în cursul a peste 9.000 de raiduri. Aviaţia rusă a distrus 209 de unităţi de producţie de petrol şi cel puţin 2.000 de maşini-cisternă care se ocupau de livrarea ilegală de ţiţei. 

„Ca urmare a loviturilor, am reuşit să limităm, iar în unele locuri chiar să stopăm complet aprovizionarea cu resurse a jihadiştilor, să blocăm comerţul cu petrol“, a afirmat ministrul rus, indicând că au fost blocate şi principalele căi de alimentare a combatanţilor cu arme şi muniţii. 

În plus, potrivit lui Şoigu, aviaţia rusă a contribuit la eliberarea de jihadişti a 10.000 de km din teritoriul sirian unde se află circa 400 de localităţi. 

Kadir Ustun, director al filialei din Washington al Fundaţiei pentru Politică Economică şi Cercetare Socială (SETA), a declarat că intervenţia Rusiei ar fi putut avea un impact asupra situaţiei economice a Rusiei, dar aceasta nu este cauza principală a problemelor pe care le întâmpină economia rusă.  „În cazul în care Rusia consideră că interesele sale strategice sunt ameninţate în Siria se poate întoarce, indiferent de condiţiile economice", spune Ustun.

"Din punct de vedere economic, Rusia nu a pierdut prea mult din cauza acestei intervenţii. Mai degrabă intervenţia sa în Ucraina i-a adus mai multe pagube“, susţine Ustun. 

Piloţii ruşi primiţi ca nişte eroi

Aproape jumătate din avioanele de luptă implicate în campania aeriană a Rusiei în Siria au revenit acasă în ultimele două zile, după anunţul făcut luni seara de preşedintele Vladimir Putin privind o retragere parţială a contingentului rusesc din Siria, conform unui calcul făcut de Reuters în baza imaginilor difuzate de televiziunile publice ruse.

Imagini din satelit cu atacuri ruseşti şi declaraţii ale Ministerului rus al Apărării indicau anterior că Rusia dispunea de 36 de avioane militare la baza sa aeriană Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei). 

Analiza imaginilor difuzate de televiziunea de stat relevă că cel puţin 15 din acele avioane, între care bombardiere Su-24, Su-25, Su-30 şi Su-34, au revenit la bazele lor din Rusia în ultimele două zile. 

Se ştie că Rusia va menţine cel puţin 14 elicoptere militare, precum şi drone de recunoaştere la baza din Hmeimim. În cazul în care se va decide retragerea lor, elicopterele vor fi expediate pe mare sau pe calea aerului. Potrivit unor surse ruse, Rusia dispunea de circa 50 de avioane militare la cele două baze ale sale în Siria-Tartus şi Hmeimim. Primii piloţi care au sosit, în Rusia au fost primiţi ca nişte eroi.  

Retragerea truperlor ruse din Siria, comparată de britanici cu un bărbat care încetează să-şi mai bată soţia

Luând cuvântul în Camera Comunelor, ministrul de externe britanic Philip Hammond a comparat retragerea grosului trupelor ruse din Siria cu un „bărbat care încetează să-şi bată soţia”.

„Cineva invadează o altă ţară şi începe bombardarea civililor, distrugând spitale şi şcoli. Dacă el decide că a făcut destul, nu-l lăudăm pentru asta. Acest lucru este similar cu situaţia în care o persoană încetează să-şi mai bată soţia”.

Potrivit lui Hammond, autorităţile britanice au protestat în mod constant împotriva prezentei trupelor ruseşti în Siria, şi nu ar trebui să aprecieze faptul ca acestea au încetat să mai efectueze acte ilegale.

Anterior, deputatul din Partidul Conservator, Richard Benon l-a acuzat pe Putin de comiterea unor crime de război in Siria, iar  deputatul Tom Tugendhat a sugerat preşedintelui sirian Bashar Assad „protecţie dublă”, având în vedere tendinţa Rusiei de a schimba decizia în ultimul moment.

„Relaţiile dintre preşedintele Assad şi Putin au provocat o mulţime de speculaţii între colegi. Cu toate acestea, eu sunt sigur că situaţia este aceeaşi dintotdeauna. Preşedintele Putin putea rezolva situatia în urmă cu câţiva ani. Pur şi simplu îi dadea un telefon lui Assad şi îi oferea câteva sfaturi prietenoase cu privire la viitorul sănătăţii şi bunăstarii sale „ a mai spus şeful diplomaţiei britanice, citat de „Daily Telegraph“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite