Ca să-şi treacă referendumul ce-l face pentru a rămâne preşedinte pe viaţă, Putin anunţă că îi va suprataxa pe bogaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin a organizat prad[ militar[, ]n cida pandemiei Covid-19
Vladimir Putin a organizat prad[ militar[, ]n cida pandemiei Covid-19

Cu două zile înainte de referendumul de modificare a Constituţiei, ce va începe mâine şi se va desfăşura până pe 1 iulie,  Vladimir Putin a anunţat creşterea impozitelor pe veniturile mari, precum şi noi ajutoare şi subvenţii, măsuri menite să contribuie la combaterea crizei provocate de pandemia COVID-19, transmite AFP.

Într-un discurs televizat, Putin a declarat că veniturile de peste 5 milioane de ruble (64.240 de euro la cursul actual) vor fi impozitate cu 15% din 2021, faţă de 13% în prezent. Aceasta înseamnă prima lovitură dată cotei unice de impozitare de 13%, introdusă în 2001 şi de care Rusia era foarte mândră. Preşedintele a anunţat de asemenea noi subvenţii şi ajutoare pentru familiile şi firmele lovite de consecinţele economice ale pandemiei, pe care le-a numit „o provocare serioasă pentru Rusia“. „O recesiune mondială a început, o cădere a economiei mondiale ale cărei consecinţe şi amploare rămân de văzut“, a afirmat  liderul de la Kremlin. Reforma impozitului pe venit - una din sursele principale de finanţare a bugetului federal - ar urma să aducă în jur de 60 miliarde de ruble în plus la buget, a mai spus Putin, potrivit căruia această sumă va fi folosită pentru tratarea copiilor cu boli rare. 

Lovitură dată cotei unice

Cota unică de impozitare a fost una din reformele-cheie din primul mandat al lui Putin. Modificarea sa a fost evocată frecvent în ultimii ani, în sensul eliminării sau reducerii în cazul veniturilor mici. Introducerea cotei unice în 2001„a permis ieşirea salariilor şi veniturilor din zona nefiscalizată şi simplificarea administraţiei fiscale“, a declarat Putin . Însă, cu „noua calitate a administraţiei, introducerea tehnologiilor digitale, a devenit posibilă distribuirea poverii fiscale în mod mai diferenţiat“, a adăugat el. 

Analiştii spun că Putin a recurs la această măsură pentru a-I aduce la urne pe ruşi pentru că a scăzut drastic în popularitate pe fondul pandemiei de Covid-19.  Liderul de la Kremlin a declarat că o „majoritate absolută“ a ruşilor susţin proiectul său de reformă constituţională. El ade celebrare a Zilei Rusiei, Vladimir Putin a elogiat tradiţiile şi cultura poporului rus, afirmând că este natural ca ele să se reflecte în Constituţie. „Sunt sigur că o majoritate absolută a cetăţenilor noştri împărtăşesc şi susţin aceste poziţii“, a declarat liderul de 67 de ani .

 Această amplă reformă constituţională îi dă dreptul lui Vladimir Putin să se menţină la putere până în 2036, remodelează o parte din instituţii şi înscrie în legea fundamentală măsuri sociale conservatoare. Printre aceste măsuri, „credinţa în Dumnezeu“ şi căsătoria definită numai ca „o uniune între un bărbat şi o femeie“. Această reformă a Constituţiei, prima din 1993, a fost propusă surprinzător de Vladimir Putin în ianuarie, după 20 de ani în fruntea statului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite