Alegeri prezidenţiale în Rusia. Cu cine votează „generaţia Putin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânără născută în era Putin, la vot
Tânără născută în era Putin, la vot

În cadrul scrutinului prezidenţial de ieri din Rusia, au votat pentru prima dată şi generaţia de tineri ruşi care l-au cunoscut doar pe Vladimir Putin drept lider . Jurnaliştii de la postul TV Current Time şi France 3 au intervievat câţiva înainte de vot.

Ana Nikitina are 18 ani şi este instructor de biatlon în satul Uiskoe. Ea a fost observator la una din secţiile de votare. Nu crede în corectitudinea alegerilor, susţine că „totul este decis deja demult”, cu toate acestea le-a spus jurnaliştilor de la postul TV Current Time că va vota pentru Putin. „Pentru Putin al nostru. Parcă ne-am obişnuit deja cumva cu Putin”, spune Ana Nikitina.

Alexandr Zaiţsev are 18 ani, este student şi activist pro-Putin din Nijnii Taghil. „Nu aş vrea să schimb nimic. Îmi place stabilitatea. Asta e poziţia mea”, spune Alexandr. El se consideră patriot la Rusiei şi spune că oamenii din ţara sa au multe motive de mândrie: „Preşedintele. Politica externă. Înarmarea. Şi armata”.

Alexandr Beliaev este student, are 18 ani şi este un activist al opoziţiei din Celiabinsk, şi observator la una di secţiile de vot . El a chemat oamenii să boicoteze alegerile prezidenţiale. din 18 martie, să participe la greva electorală. „Eu însumi voi fi observator în una din localităţi. Şi voi face totul ce ţine de mine pentru a împiedica falsificarea acestor alegeri”, spune Alexandr Beliaev.

Absolventa Facultăţii de Drept din Ekaterinburg, Elizaveta Ciorhîh, are 20 de ani şi spune că va vota pentru Putin „pentru că el este preşedintele ţării noastre”. „El a făcut foarte multe pentru Rusia, nu doar pentru poporul nostru, ci şi pentru alte ţări – a prevenit unele războaie, a întors Crimeea”, spune tânăra. Ea consideră că la alegerile prezidenţiale Putin trebuie să primească mandatul pentru a putea duce la bun sfârşit cele începute şi este de părere că alţi candidaţi nu vor fi în stare să facă asta.

70% dintre tineri voteză Putin

În Klimovsk, o localitate de 100 de kilometri de Moscova , salariile sunt mult mai mici decât în capitală. Multe clădiri vechi sunt în stare proastă. Kristina locuieşte în casa mamei sale într-un apartament cu două camere. Duminică a votat pentru prima dată, pentru preşedintele ei, pe care îl admiră, s-a confestat acesta postului France 3.  Ilia Kouzneţvov nu a votat duminică. Acest fost jurnalist a demisionat ca să nu servească propaganda de stat. Sondajele oficiale arătau că 70% dintre alegătorii tineri îl vor alege pe Vladimir Putin.

 Wall Street Journal scrie că tinerii îl susţin pe Putin „pentru că o duc mai bine decât părinţii lor”. „Putin a transformat Rusia dintr-o democraţie uneori haotică într-un stat autoritar”, subliniază publicaţia, explicând că „el a scris un nou contract social, care le oferă cetăţenilor un nivel de trai mult mai ridicat şi o anvergură restabilită pe scena internaţională, limitându-le în schimb libertăţile”. 

Iar tânăra generaţie din Rusia pare a fi acceptat condiţiile, „în mare majoritate fiind nepăsători faţă de politică, în general susţinători ai lui Putin şi concentraţi prioritar asupra vieţii proprii”, scrie WSJ. 

Opoziţia şi ONG-urile semnalează nereguli

Opoziţia rusă şi organizaţii neguvernamentale au denunţat mai mult de o mie de nereguli la alegerile prezidenţiale de duminică din Rusia, destinate îndeosebi să crească participarea la scrutinul la care preşedintele Vladimir Putin ar urma să fie reales fără probleme pentru al patrulea mandat, informează AFP.

Organizaţia neguvernamentală Golos, specializată în monitorizarea alegerilor şi care a întocmit o hartă cu fraude pe site-ul său internet, a raportat la ora 11:00 GMT 1.839 de cazuri de nereguli, cum ar fi umplerea urnelor cu buletine de vot, cazuri de voturi multiple şi obstrucţionarea activităţii observatorilor.

Golos şi-a manifestat îngrijorarea faţă de constrângerile exercitate de către angajatori sau de universităţi, care i-au obligat pe angajaţi şi pe studenţi să voteze nu la locul lor de reşedinţă, ci la locul lor de muncă sau de studiu "unde se poate controla participarea lor la scrutin".

Mişcarea principalului adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care susţine că a trimis peste 33.000 de observatori la birourile de votare, raportează, de asemenea, sute de cazuri de fraudă, în special la Moscova şi în regiune, la Sankt-Petersburg şi Başkortostan, în Urali.

Navalnîi - care a fost împiedicat să participe la scrutin din cauza unei condamnări penale pe care el a catalogat-o ca fiind orchestrată de putere - a difuzat pe contul său de Twitter duminică dimineaţă o înregistrare video care arată -potrivit lui - introducerea în urnă a mai multor buletine la o secţie de votare din Extremul Orient al Rusiei, iar Comisia electorală a promis să investigheze cazul.

Militanţi ai opoziţiei au indicat de asemenea că alegători au fost transportaţi cu autobuzul la secţii de votare de către poliţie sau distribuiri de cupoane cu reduceri ruşilor care merg la urne.

Simpatizanţii săi trimişi ca observatori denunţă de asemenea că sunt împiedicaţi să-şi exercite calitatea de observatori. La multe demonstraţii guvernamentale menite să mărească participarea la vot au fost numeroase relatări că angajaţi ai sectorului de stat şi ai şcolilor au ameninţat studenţii şi muncitorii că vor avea de suportat consecinţe reale dacă nu merg la vot.

În regiunea Habarovsk de pe coasta Oceanului Pacific oficialirăţile locale au pus la dispoziţia populaţiei alimente la preţuri reduse ca să atragă alegătorii. 

Suporterii liderului de opoziţie Andrei Navalnîi, care a fost împiedicat să candideze, spun că în mai multe regiuni alegătorii sunt duşi cu autobuzele la secţii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite