Washingtonul, îngrijorat de ruperea unui acord de împărtăşire de informaţii militare clasificate între Seul şi Tokyo

Washingtonul, îngrijorat de ruperea unui acord de împărtăşire de informaţii militare clasificate între Seul şi Tokyo

Mike Pompeo, seful diplomatiei americane FOTO AFP

Pentagonul se declară ”foarte îngrijorat şi dezamăgit” de decizia Coreei de Sud de a rupe un acord de împărtăşire de informaţii militare clasificate cu Japonia (GSOMIA), într-un context tensionat între cei doi aliaţi ai Washingtonului, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a îndemnat cele două ţări, în cursul unei vizite în Canada, să ”menţină dialogul”.
 
”Departamentul Apărării îşi exprimă profunda îngrijorare şi dezamăgirea după decizia Guvernului Moon de a refuza să menţină acordul” de împărtăşire de informaţii militare clasificate cu Japonia, a declarat joi un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Eastburn.
 
”Suntem ferm convinşi că integritatea apărării noastre reciproce şi a relaţiilor noastre de securitate trebuie să fie menţinute, în pofida fricţiunilor în alte sectoare ale relaţiilor între Coreea de Sud şi Japonia”, a adăugat el.
 
”Noi menţinem o coperare în domeniul apărării bilaterală şi trilaterală cu Japonia şi Coreea de Sud, atunci când este posibil”, a conchis el.
 
Într-o vizită la Ottawa, Pompeo s-a declarat, la rândul său, ”dezamăgit” de decizia sud-coreeană.
 
”Îndemnăm pe fiecare dintre cele două ţări să continue să coopereze, să menţină dialogul”, a reacţionat el într-o conferinţă de presă comună cu omoloaga sa canadiană Chrystia Freeland.
 
”Este sigur că interesele comune ale Japoniei şi Coreei de Sud sunt importante, mai ales pentru Statele Unite”, a continuat şeful diplomaţiei americane. ”Noi sperăm că cele două ţări îşi vor putea reaşeza relaţia acolo unde trebuie să fie”.
 
Seulul a anunţat joi că ”nu este de interes naţional să menţină acordul semnat cu obiectivul schimbării de informaţii militare sensibile”.
 
Relaţiile între Tokyo şi Seul s-au tensionat de decenii, din cauza unor contencioase moştenite din vremea în care peninsula coreeană era o colonie japoneză (1910-1945).
 
Iar acest conflict reprezintă o adevărată bătaie de cap pentru Washington, care contează pe cooperarea între Japonia şi Coreea de Sud în vederea susţinerii politicii sale într-o regiune deosebit de tensionată din cauza ameninţării nucleare nord-coreene şi ascensiunii puterii Chinei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: