VIDEO Cum au sărbătorit independenţa locuitorii celui mai nou stat din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sudanul de Sud a devenit sâmbătă cel mai nou stat al lumii, obţinând independenţa de Sudan după 50 de ani de războaie civile, în care au murit milioane de oameni.

Locuitorii au sărbătorit pe străzile Jubei, capitala noului stat. Oamenii au dansat, au cântat şi l-au preaslăvit pe noul preşedinte, Salva Kiir. Un om a îngenuncheat, a sărutat pământul şi a strigat "nu ne vom preda niciodată, niciodată". Alţi oameni au mers pe străzi, fluturând steaguri şi cântând "Sudanul de Sud / O-yeeeei / Libertate / O-yeeeei". "Ne-am născut în război. Toţi. Această generaţie are speranţă acum", "Ne gândim dacă e adevărat, dacă nu cumva e un vis", "Lunga noastră suferinţă ia sfârşit, devenim o naţiune", spun oamenii.

image

Noul stat este rezultatul referendumului în care sudanezii din sud, majoritatea creştini, au votat pentru ruperea de sudanezii din sud, musulmani. În războaiele civile dintre nord şi sud, din 1983-2005, au murit cel puţin 2 milioane de oameni.

PROVOCĂRI

Ceea ce este mai greu începe abia luni, scrie The Guardian.

Sudanul de Sud este unul din cele mai sărace şi slab dezvoltate locuri din lume: cu o populaţie de aproximativ 8,2 milioane de oameni, 85% din ei nu ştiu să scrie şi să citească şi sunt puţine şcoli şi spitale. Sudanul va trebui urgent să facă rost de lichidităţi, pe care să le distribuie în mod echitabil în toate regiunile. Noul guvern va trebui să dea dovadă de curaj pentru a dezarma şi demobiliza Armata de eliberare a Poporului din Sudan (SPLA), organism care consumă mare parte din venitul ţării şi să creeze o poliţie civilă, care să ţină sub control securitatea, foarte slabă, a majorităţii populaţiei, mai scrie publicaţia britanică.

Odată cu independenţa, problemele Nordului cu Sudul sunt departe de a fi rezolvate. Împărţirea petrolului este unul dintre cele mai disputate aspecte. Noul stat este bogat în petrol, controlând acum 75% din tot petrolul Sudanului, dar nu are rafinării şi, ca să ajungă pe piaţă, are nevoie de conductele din nord:

image

Politicienii spun că se aşteaptă la continuarea luptelor la graniţa cu Sudanul, lungă de 2.100 de kilometri, astfel că în Sudanul de Sud vor rămâne forţe internaţionale de menţinere a păcii - 7.000 de soldaţi ai Naţiunilor Unite, 900 de poliţişti internaţionali plus un număr indefinit de angajaţi civili ai ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite