VIDEO Europa în războiul castraveţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece nici într-o săptămână specialiştii din Germania nu au depistat sursa care a declanşat epidemia de E. Coli,  statele europene s-au luat la ceartă. Testele de laborator pe doi castraveţi proveniţi din Spania arată prezenţa unei alte tulpine a bacteriei decât cea care a provocat 16 decese în Europa.

Panica şi anxietatea cresc în Europa după ce  bacteria E.coli a provocat moartea a 16 persoane, 15 în Germania şi una în Suedia, şi alte sute de cazuri infectate au fost raportate în multe ţări ale continentului. Cazuri de îmbolnăviri au fost semnalate, în ultimele zile, şi în Elveţia, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie.

Spaniolii, revoltaţi

Deşi ancheta nu s-a încheiat, nemţii au arătat cu degetul spre spanioli şi multe state au reetras de la vânzare legumele din această ţară. Rusia a fost şi mai drastică şi a interzis importul de legume proaspete atât din Spania, cât şi din Germania şi ameninţă că va interzice toate produsele vegetale europene.  Cehia, Franţa şi Belgia au retras de la vânzare loturi de castraveţi provenind din Spania. Austria a interzis vânzarea de castraveţi, roşii şi vinete importate prin Germania. Olanda, care exportă miliarde de castraveţi către Germania, şi care este bănuită şi ea, alături de Danemarca, a oprit toate transporturile.

Spaniolii s-au revoltat şi spun că acuzaţiile sunt nefondate, iar toată această isterie întreţinută prin presă a adus producătorilor pierderi mari. Şi până acum s-a dovedit că au dreptate. Testele date publicităţii, ieri, au stabilit că respectivii castraveţi bio incriminaţi au fost infectaţi cu E.coli, dar nu cu tulpina letală găsită la mai mult de 1.000 de persoane care s-au îmbolnăvit în Germania şi statele învecinate, potrivit DPA. „Sursa infectării rămâne necunoscută", a spus Cornelia Pruefer-Storcks, ministrul Sănătăţii din Hamburg, unde au avut loc testele. Chiar înainte de anunţarea rezultatelor testelor, europenii începuseră să dea vina unii pe alţii.

Împăciuitor, reprezentantul UE a semnalat că lanţul de transport a fost lung, iar castraveţii din Spania ar fi putut fi expuşi în orice punct de pe traseu. De altfel, ministrul spaniol al Agriculturii, Rosa Aguilar, susţine că focarul nu se află în Spania şi a acuzat Berlinul că a dus o campanie de informare greşită.

Pagube economice

Acum, din cauza confuziei generale, daunele provocate fermierilor spanioli se ridică la 200 de milioane de euro pe săptămână. Nu aşa se acţionează în cazul unei alerte alimentară subliniază ministrul spaniol. Acum situaţia din regiunea Andaluzia, în mod tradiţional un mare producător de legume şi fructe, ar putea fi lovită greu, fiind şi aşa grav afectată de criza economică. Şi în Germania, cultivatorii de legume au observat o scădere a vânzărilor de castraveţi, roşii şi salată, raportând pierderi de două milioane de euro pe zi.

E. coli „iese" la spălat

Contaminarea legumelor cu E. Coli nu este o noutate. Primul mare focar s-a declanşat, în SUA în  1993 în unele fast-fooduri care vindeau hamburgeri şi apoi în 2006, ca urmare a consumului de spanac infectat de mistreţi care trecuse şi-şi lăsaseră fecalele prin cultură. Dar s-a mai întâmplat apoi şi cu salata şi se mai pot infecta şi alte legume crescute în sere şi solare, în care s-a folosit gunoi de grajd netratat înainte pentru distrugerea  agenţilor patogeni, sau apă pentru irigaţii provine de la o sursă contaminată.

Experţii germani susţin ca până la depistarea sursei de infectare să se renunţe la utilizarea legumelor crude în domeniul alimentaţiei publice. În ceea ce priveşte utilizarea legumelor la domiciliu, medicii recomandă spălarea temeinică a legumelor, curăţarea cojii, pentru că E. Coli nu se găseşte în interiorul legumelor sau fructelor, şi o atentă igienă a mâinilor. Potrivit specialiştilor în igienă, tulpinele de bacterii E. Coli trăiesc şi se înmulţesc rapid în condiţii de umiditate ridicată şi temperaturi cuprinse între 20-50 de grade, dar mor la 70 de grade. Nici pe suprafaţa castravetelui care creşte afară şi este „mângâiat" de soare, bacteria nu rezistă.

16 persoane au murit  din cauza infectării cu bacteria E. Coli.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite