Statele lăudate pentru cum au gestionat pandemia, dar în care coronavirusul s-a dezlănţuit din nou. Ce măsuri au reinstituit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe state au fost lăudate pentru modul în care au reuşit să gestioneze pandemia Covid-19, însă, în definitiv, virusul s-a reîntors odată cu relaxarea măsurilor, devenind clar pentru toată lumea că reuşita în combaterea noului coronavirus este doar temporară, cel puţin până la descoperirea mult aşteptatului vaccin.

Cazul Hong Kong şi succesul în cartografierea virusului

Hong Kong a fost lăudat pentru răspunsul rapid din ianuarie, când a pus în aplicare măsuri deosebite, inclusiv cartografierea virusului, pe lângă distanţarea socială, încurajarea spălării mâinilor şi alte măsuri de protecţie.

Guvernul din Hong Kong a luat măsuri suplimentare pentru a reduce riscul apariţiei unui al doilea val, în martie, când rezidenţii au început să se întoarcă în oraş, readucând şi virusul cu ei. Autorităţile le-au interzis celor care nu locuiau în regiune să intre, au oprit tranzitul prin aeroportul oraşului, au testat riguros şi i-au trimis pe suspecţii de Covid-19 în carantină. Sălile de sport au fost închise, vânzările de alcool interzise în baruri, iar restaurantele şi cafenelele au fost închise sau s-au luat măsuri suplimentare de siguranţă. Timp de multe săptămâni, cazurile zilnice de Covid 19 raportate au fost până în 10 şi uneori zero.

În ciuda tuturor acestor situaţii, regiunea semi-autonomă se confruntă cu un „al treilea val” de infecţii începând cu 6 iulie, autorităţile avertizând cu privire la o potenţială „creştere exponenţială” a numărului de cazuri.

Vineri, 24 iulie, Hong Kong a confirmat 123 de cazuri, cea mai mare creştere a numărului de cazuri zilnice noi, de la începerea pandemiei, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii. Adunările publice au fost din nou limitate la patru persoane după ce limita crescuse la 50, sălile de sport au fost închise, iar călătorii veniţi acum trebuie să prezinte dovada unui test negativ la coronavirus.

S-a introdus pentru prima dată obligativitatea purtării maştii de protecţie, deşi mulţi dintre cetăţeni purtau oricum.

„Dacă această tendinţă continuă, va fi foarte dificilă gestionarea situaţiei”, a spus dr. Chuang Shuk-kwan, de la Centrul de protecţie a sănătăţii din Hong Kong, avertizând asupra capacităţii de testare, a facilităţilor de carantină inistituţionalizată şi capacitaţii spitalelor care au ajuns aproape de limită. În total, Hong Kong a raportat 2.372 de cazuri Covid-19 de la începutul pandemiei, la o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, iar oamenii sunt acum îndemnaţi să rămână acasă.

Australia

Australia a fost o altă ţară menţionată pentru răspunsul său la pandemie. La 1 februarie, Australia s-a alăturat SUA pentru a-şi închide graniţele vizitatorilor străini care proveneau din China. Pe măsură ce virusul s-a răspândit, la începutul lunii martie, Australia a interzis accesul cetăţenilor întorşi din Iran, Coreea de Sud şi Italia, înainte de a-şi închide graniţele tuturor cetăţenilor şi nerezidenţilor, începând cu 19 martie.

La sfârşitul lunii martie, Australia a interzis adunările publice şi călătoriile neesenţiale ca parte a unei serii de restricţii şi, pentru o perioadă, focarul a fost considerat în mare măsură sub control.

Un purtător de cuvânt al departamentului australian de sănătate a declarat într-o declaraţie la CNN, la începutul lunii mai, că „am aplatizat cu adevărat curba cazurilor şi a infectărilor noi”.

În acord, pe 8 mai, premierul australian Scott Morrison a anunţat un plan de redeschidere etapizată a ţării, până în iulie. Pe atunci, de la începutul pandemiei fuseseră raportate aproape 7.000 de infectări cu Covid-19 şi 97 de decese, la o populaţie de 25 de milioane de locuitori.

"Următorul pas dincolo de acest lucru va fi construcţia încrederii şi a impulsului care va face economia noastră să se ridice, să funcţioneze, să-i pună pe australieni înapoi pe picioare pentru a înainta cu încredere", a spus Morrison.

Australia, China şi Noua Zeelandă au fost des lăudate, mai ales în SUA, pentru că s-au ocupat în mod eficient de gestionarea focarelor grave şi, prin testare, urmărirea contactelor şi îndrumarea clară, au redus numărul de cazuri noi.

Pe 7 iulie însă, Australia a fost forţată să izoleze de restul naţiunii 6,6 milioane de oameni din regiunea Victoria, după identificarea unui focar de Covid-19 în oraşul Melbourne. Oraşele au fost din nou închise, iar măştile au devenit obligatorii de weekendul trecut. Cumpărăturile de alimente, exerciţiile fizice, mersul la muncă şi îngrijirea medicală sunt singurele activităţi exceptate de la măsura de izolare la domiciliu.

Victoria a înregistrat 403 de cazuri noi de Covid-19 miercuri, potrivit premierului Daniel Andrews, a treia cea mai mare creştere zilnică a cazurilor de la începerea pandemiei, scăzând uşor faţă de recordul absolut de 484 de cazuri noi. Australia are acum peste 13.000 de cazuri şi 140 de decese, potrivit Universităţii Johns Hopkins (JHU).

Japonia

Japonia părea, de asemenea, să fi răspuns eficient la coronavirus. Pe 25 mai, prim-ministrul Shinzo Abe a ridicat starea de urgenţă, afirmând într-un briefing că „am fost capabili să punem capăt focarului în aproximativ o lună şi jumătate, printr-o metodă proprie”. El spunea că naţiunea se va putea implica treptat în activităţile sociale şi economice pentru a-şi crea o „viaţă nouă” cu coronavirusul.

Activităţile sociale şi afacerile s-au reluat, iar guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike, a anunţat că muzeele şi sălile sportive se vor redeschide în condiţii de siguranţă, iar copiii vor putea reveni treptat în şcoli. Guvernul japonez a lansat chiar o nouă iniţiativă în turism pentru a încuraja călătoriile interne.

Însă cazurile de infectare cu Covid-19 au început să crească, iar Japonia a înregistrat joi cel mai mare număr zilnic de cazuri: 981, dar şi două decese, potrivit Ministerului Sănătăţii. Numărul total de cazuri în Japonia a ajuns acum la aproape 29.000 şi 994 de decese, la o populaţie de peste 126 de milioane de locuitori.

Multe oraşe au înregistrat joi un număr record de infectări. Guvernatorul de la Tokyo, Yuriko Koike, a raportat un record de 366 de cazuri Covid-19 noi - prima dată când numărul zilnic de îmbolnăviri a depăşit 300. Îngrijorător este că peste 60% dintre bonavii Covid-19 au vârsta între 20 şi 30 de ani, potrivit declaraţiei lui Koike.

Israel

De luni de zile, Israelul a părut, de asemenea, un model internaţional de succes în lupta împotriva coronavirusului.

Cu restricţii de călătorie aplicate din timp şi carantinări extinse, naţiunea reuşise în mare parte să controleze răspândirea virusului, înregistrând o rată a mortalităţii care era mult mai mică decât în multe ţări din lumea occidentală. Pe măsură ce coronavirusul lovea SUA şi Europa, Israelul se îndrepta spre redeschidere.

Primul ministru Benjamin Netanyahu a organizat în mod obişnuit conferinţe de presă despre acest succes, avertizând cu privire la cele mai noi provocări şi asumându-şi creditul pentru victorii. Pe 18 aprilie, la exact două luni de când Israelul descoperise primul caz, Netanyahu a declarat că ţara a învins şi a devenit un exemplu global „în protejarea vieţilor omeneşti şi controlul răspândirii pandemiei”. El a prezis că Israelul va da un exemplu şi în repornirea economiei.

Dar cel de-al doilea val, aşa cum a fost catalogat de experţii săi în domeniul sănătăţii,  pare să aibă un final foarte diferit.

La doar câteva săptămâni după redeschiderea restaurantelor, a mall-urilor şi a plajelor, Israelul a înregistrat o creştere de 50 de ori a cazurilor de coronavirus, de la aproximativ 20 de cazuri noi pe zi, la jumătatea lunii mai, până la peste 1.000 de cazuri zilnice, două luni mai târziu.

La începutul lunii iulie, Netanyahu a anunţat că sălile de sport, piscinele, sălile de evenimente, pub-urile şi multe altele se vor închide pe termen nedefinit, în timp ce restaurantele şi lăcaşurile de cult vor funcţiona cu un număr limitat de participanţi. Disperat să evite carantina totală, dat fiind nivelul crescut al şomajului - peste 20%, Netanyahu a emis un avertisment dur.

"Toţi cetăţenii din Israel ştiu, sau trebuie să înţeleagă, că trebuie să luăm acum măsuri limitative, cu un impact economic cât mai mic posibil, pentru a evita acele măsuri extreme care ar putea paraliza economia", a spus el.

Însă, pe 17 iulie, pe fondul unui record zilnic de cazuri noi, Israelul s-a reîntors la măsurile stricte, fiind tot mai aproape de o a doua blocare completă. Astfel, guvernul israelian a anunţat că restaurantele se vor limita doar la servicii de livrare, adunările vor fi limitate la maximum 10 persoane în interior, iar magazinele, mall-urile, muzeele şi saloanele vor fi închise la sfârşit de săptămână. Începând de vineri, plajele se vor închide, de asemenea, pe durata weekend-ului.

Joi, Israelul a înregistrat un nou record de 1.819 cazuri noi în 24 de ore. Recordul anterior de 1.758 fusese stabilit cu o zi mai devreme (la o populaţie de puţin peste 9 milioane de locuitori).

Încrederea publicului în premierul Netanyahu, în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei, se estompează rapid. De la un nivel de peste 73% la jumătatea lunii mai, când ţara părea să controleze coronavirusul, încrederea israelienilor în şeful guvernului a scăzut până la 46%, potrivit sondajelor realizate de Channel 12 News.

Cel mai înalt oficial din domeniul sănătăţii publice din Israel, prof. Siegal Sadetzki, şi-a dat demisia, scriind pe Facebook: „Din păcate, de câteva săptămâni, am pierdut controlul gestionării focarului. În ciuda avertismentelor sistemice şi regulate, ne uităm cum clepsidra de oportunităţi se goleşte".

Cehia 

Îngrijorările cresc şi în Europa. La 1 iulie, locuitorii din Praga, capitala Cehei, au construit o masă de aproape 500 de metri şi au organizat o cină publică pentru a sărbători încheierea restricţiilor din cauza pandemiei.

Cehia a impus reguli stricte şi timpurii, iar măştile au devenit obligatorii pentru toată lumea, oriunde în afara locuinţei, începând cu 19 martie.

Din cauza creşterii numărului de cazuri după relaxarea restricţiilor, cehii se vor întoarce la unele măsuri. Astfel, începând de sâmbătă, 26 iulie, aceştia sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie în interior, la toate evenimentele cu peste 100 de persoane, inclusiv nunţi şi înmormântări. Aceste evenimente vor fi limitate la 500 de persoane, după ce numărul participanţilor crescuse la 1.000, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii din Cehia.

În capitala Praga, oamenii au fost reobligaţi să poarte măşti de protecţie în toate instituţiile medicale, inclusiv în farmacii, dar şi în metrou. Cehia a raportat de la începutul pandemiei 14.800 de cazuri (124 cazuri noi vineri) şi 365 de decese, la o populaţie de peste 10 milioane de locuitori.

Deşi numărul cazurilor noi din aceste state poate părea în continuare mic faţă de cifrele alarmante din ţări precum SUA sau Brazilia, unde pandemia este scăpată de sub control, experţii în sănătate avertizează că, în ciuda măsurilor drastice şi eficiente, virusul continuă să fie o ameninţare.

Şi, de vreme ce distanţarea socială şi schimbarea obiceiurilor nu reprezintă ştiinţe exacte, noile focare subliniază faptul că eradicarea completă a coronavirusului poate fi o misiune imposibilă până la descoperirea unui vaccin, astfel că valurile de cazuri noi şi măsurile stricte ale autorităţilor, ca răspuns la accelerarea pandemiei, vor continua. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite