Secretele Casei Albe (I)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nr. 1600, pe Pennsylvania Avenue din Washington DC, se afla o cladire cu un nume aparent banal - Casa Alba - dar care a intrat in istoria lumii, intrucat acolo isi are biroul si acolo locuieste

La nr. 1600, pe Pennsylvania Avenue din Washington DC, se afla o cladire cu un nume aparent banal - Casa Alba - dar care a intrat in istoria lumii, intrucat acolo isi are biroul si acolo locuieste presedintele in exercitiu al SUA. De fapt, este vorba de un complex de doua etaje (corpul central), cu 132 de camere, intinse pe 5.000 mp, cu 35 de toalete si sali de baie, 147 de ferestre, 412 usi, 28 seminee, opt scari si trei ascensoare. In biblioteca se afla 2.700 carti vechi. O suta de usieri si valeti si cinci bucatari se ocupa de intendenta si receptii, la care pot veni 140 de meseni ori 1.000, ce pot sta in picioare. Locatarii ei dispun de un teren de tenis, o piscina, o sala de cinema, o pista de jogging si o pista de popice. Piscina acoperita, construita pe timpul presedintiei lui Franklin D. Roosevelt (1933-1945) pentru a-si putea trata poliomielita, a fost transformata de Richard Nixon in sala de presa. Are 5.000 de vizitatori pe zi. Doar unele saloane pot fi vizitate de public, dar nu pe timp de razboi. Dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitatorii trebuie sa se anunte cu o luna inainte printr-un membru al Congresului. Acolo s-au turnat numeroase filme, iar serialul "West Wing", difuzat dupa 1999, povesteste viata si activitatea de la Casa Alba sub mandatul presedintelui Jed Bartlet. Este un presedinte democrat imaginar, jucat de actorul Martin Sheen. De fapt, foarte putini oameni isi dau seama de marimea ei, intrucat o mare parte se afla la subsol sau este ascunsa privirilor.
De la George Washington la George Bush
"White House" a fost construita dupa infiintarea Districtului Columbia, prin Legea Congresului din decembrie 1790. Presedintele George Washington este cel care i-a stabilit locul amplasarii impreuna cu urbanistul Pierre L'Enfant, in vreme ce arhitectul a fost ales dintre noua concurenti. in 1792, James Hoban, un irlandezo-american, a pus prima caramida, imobilul ridicat fiind o copie dupa primul si al doilea etaj al Leinster House, palatul ducal din Dublin (Irlanda), azi sediul parlamentului irlandez. La origine, cladirii i s-a zis palatul prezidential sau manoar prezidential, Dolley (Dolly) Madison, sotia presedintelui James Madison, botezandu-l chiar castelul presedintelui. in 1901, Theodore Roosevelt a fost cel care, pe hartiile sale oficiale, a pus antetul "White House". Primul presedinte care a locuit in acest imobil a fost John Adams, in 1800, dupa ce constructia a fost finisata. A costat 232.000 dolari - circa 2,5 millioane de dolari azi. Din pacate, in 1814, in timpul razboiului, cand o mare parte din Washington a ars, si Casa Alba a fost afectata grav, ramanand doar zidurile exterioare. A fost reconstruita, iar zidurile au fost vopsite in alb, spre a masca pagubele provocate de fum. In 1848, a fost atacata pe timpul presedintiei lui John Tyler, care se opusese crearii celei de a doua banci a SUA. Atunci, in fata Casei Albe, s-au strans membrii Partidului Liberal, care erau foarte furiosi. Pana azi a ramas cea mai mare demonstratie de forta din intreaga istorie americana. La mijlocul anilor 1949, structura imobilului, construit din lemn, a devenit tot mai fragila, drept pentru care Harry Truman s-a mutat la Blair House, cat timp Casa Alba a fost reconstruita. S-au facut si modificari la resedinta prezidentiala de la etajele superioare. De fapt, fiecare presedinte a lasat o urma la Casa Alba, unele fiind facute publice, iar altele nu. Din ultima categorie face parte locatarul de azi, George W. Bush, care a imbunatatit radical sistemul de aparare a Casei Albe.
Biroul Oval - locul unde se decide soarta lumii
"Este o camera unde se face istorie. Unde izbucnesc scandalurile, explodeaza crizele, unde puterea corupe, ori libertatea triumfa. Este teatrul unor erori tragice si drame ingrozitoare, al unor crime absolute si al unor comedii proaste". Sunt cuvintele din cartea lui William Doyele "Inside the Oval Office" alese de "Le Figaro" spre a vorbi despre Biroul Oval. Adica despre cea mai importanta dintre cele 132 de camere ale Casei Albe, care este si cea mai cunoscuta in orice punct de pe glob. Toate aceste calificative contrasteaza cu dimensiunea ei modesta, in care presedintele poate primi aproximativ 12 persoane ce iau loc. Acolo, el converseaza cu oaspetii sai, fie mai marii lumii, ori colaboratori principali, ia decizii de o gravitate extrema, ori de-a dreptul marunte, da interviuri, ori rosteste discursuri in momente deosebit de grave pentru natiunea americana si pentru restul lumii sau se harjoneste cu copiii, precum John F. Kennedy, se joaca impreuna cu cainele, precum George W. Bush, daca nu cumva chiar face amor cu o stagiara pulpoasa, cum a fost cazul lui Bill Clinton cu Monica Lewinsky.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite