Sacrificiile reunificării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unificarea este un process continuu, nicidecum o plimbare în atmosferă de sărbătoare.

Trei octombrie 1990 a fost o zi rece şi senină, în Berlin. Soarele de toamnă strălucea în cioburile sticlelor de şampanie iar pe străzi domnea o atmosferă de început de an nou într-o Germanie reunificată. Pentru cei mai mulţi dintre est-germani bucuria libertăţii, a bunăstării s-a amestecat cu teama de schimbările ce vor urma în propria lor viaţă. Pentru mulţi vestici emoţia revenirii conaţionalilor s-era însoţită de grija pentru costurile Unificării. Din punct de vedere economic, în Est, vremurile noi începuseră cu ceva vreme în urmă prin introducerea mărcii şi înfiinţarea agenţie Treuhand, care avea ca scop privatizarea firmelor din regiune şi aducerea intreprinderilor estice în economia de piaţă.

Economia RDG-ului era distrusă, iar căderea aceasta a adus şi la sfârşitul regimului socialist. Produsele fabricilor din fosta RDG nu au avut desfacere pe piaţă, fie erau învechite, fie prea scumpe. Întreprinderile din est aveau mai mulţi angajaţi decât era necesar doar ca să acopere şomajul în timpul regimului socialist. Procesul de adaptare la nivelul vestic mai ales în ceea ce priveşte productivitatea şi rentabilitatea a fost dureros şi nu s-a înceheiat. Sute de mii de estici s-au trezit şomeri. S-au simţit neajutoraţi în faţa agenţiei de privatizare, care în viziunea lor a pus cruce producţiei ca să poată vinde investitorilor fabricile. Mulţi est-germani s-au „certat" cu Reunificarea, care i-a sacrificat. Alţii au reuşit să folosească şocul schimbării ca să-şi câştige independenţa economică, cum nu le fususe permis într-un sistem care îngropa orice urmă de iniţiativă proprie. Odată cu sfârşitul industriei mari o optime a populaţiei a părăsit landurile din estul Germanie, în ultimii 21 de ani.

Absolvenţii de liceu care se duc la studii la Jena sau Tübingen nu mai fac diferenţa între Est şi Vest, aşa cum o face generaţia mai în vârstă. Diferenţele între Est şi Vest dispar odată cu noua generaţie, care cunoaşte RDG-ul doar din povestirile sau tăcerea părinţilor. Cu toate acestea viaţa politică, economică şi social a estului pare să funcţioneze după un alt ceas. Pe viitor sunt previzibile conflicte între generaţii, între săraci şi bogaţi. Unificarea este un process continuu, nicidecum o plimbare în atmosferă de sărbătoare.

„Frankfurter Allgemeine Zeitung" (germania) 2 Octombrie 2010

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite