Regina Elisabeta a II-a, la Jubileul de diamant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 60 de ani, prinţesa Lilibet, cum o alinta familia, devenea regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Jubileul de diamant este marcat de austeritate.

CITEŞTE ŞI:

Ce băutură marchează Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a şi care este preţul ei fabulos

La vârsta de 85 de ani, Elisabeta a II-a a Marii Britanii sărbătoreşte astăzi 60 de ani de domnie, fiind, după Regina Victoria (aproape 64 de ani de domnie), cel mai longeviv suveran al Regatului Unit.

Este decana de vârstă a monarhilor din Europa, a asistat la dezmembrarea Imperiului Britanic şi a trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial. „Bunica Poporului" cum este numită de presa britanică, Elisabeta a II-a este renumită pentru toaletele ei în culori pastel şi colecţia de pălării de-o eleganţă sobră. Este pasionată de cursele de cai, de câinii din rasa corgi (cunoscuţi pentru inteligenţă) şi se relaxează plivind grădina.

A trecut prin multe momente delicate, dar cele mai vizibile şi cu impact asupra imaginii Familiei Regale britanice au fost divorţul a trei dintre copiii săi, în 1992, şi moartea prinţesei Diana, în 1997, faţă de care Regina nu afişase niciodată o prea mare simpatie. Popularitatea Reginei Elisabeta a II-a a crescut din nou anul trecut, odată cu nunta prinţului William cu Kate Middleton.

La încoronare, în 1952

Alintată „Lilibet"şi „Sausage"

Revista austriacă „Profil" face o listă a lucrurilor mai puţin cunoscute despre Regină.  Spre exemplu, Elizabeth Alexandra Mary Windsor (numele de botez al Reginei) era alintată, în copilărie, de familie, Lilibet.

Prinţul consort Filip, Duce de Edinburgh, îi mai spune în privat ,,Sausage". Puţină lume ştie că Regina este o femeie minionă, având o înălţime de 1,60. Doar aproximativ zece milioane de britanici, care au peste 65 de ani, îşi mai amintesc de vremurile preelisabetane. Restul de 50 de milioane nu cunosc decât domnia Elisabetei a II-a. Puţin ştiu că, în momentul în care a fost proclamată regină, Elisabeta era în pom. La propriu.

Era în pom când a devenit Regină

Prinţesa în vârstă de 25 de ani se afla în Kenya, într-o căsuţă construită într-un smochin, admirând rinocerii din rezervaţia Abderdare, când a fost proclamată în absenţă Suverană a Regatului Unit al Marii Britanii şi a mai multor state din Commonwealth, printre care Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

A aflat de decesul tatălui său, George al VI-lea, abia a doua zi, din paginile publicaţiei „East African Standard".  La întoarcerea la Londra, pe aeroport a aşteptat‑o premierul Winston Churchill. „Nu am avut suficient timp pentru pregătire. Tatăl meu a murit mult prea tânăr. S-a întâmplat totul atât de brusc: preluarea atribuţiilor şi eforturile să fac lucrurile cât mai bine".

image

Regina la 85 de ani

Un an mai târziu, la 2 iunie 1953, a urcat pe tron cu toată pompa şi fastul cuvenite unui monarh. Revista „Profil" aminteşte şi de activităţile zilnice ale Elisabetei a II-a. Ziua ei de lucru începe la ora 8.00 dimineaţa cu un mic dejun constând dintr-o felie de pâine prăjită şi un ceai. Tot acum face şi revista presei, citeşte cu foarte mare drag publicaţiile dedicate curselor de cai.

Centenari şi mămici de tripleţi

La ora 10.00, Regina începe să lucreze la corespondenţă, însemnând că citeşte şi răspunde unui număr de 300 de scrisori şi e-mailuri. Jurnaliştii austrieci au socotit că Suverana prelucrează circa 75.000 de corespondenţe pe an, însemnând 4,5 milioane în cele şase decenii de domnie.

image

Elisabeta a II-a nu uită niciodată să semneze felicitările adresate tuturor cetăţenilor din Regat care împlinesc venerabila vârstă de 100 de ani, mămicilor care au născut tripleţi şi cuplurilor care sărbătoresc nunta de diamant (75 de ani de căsnicie). 

Regina Marii Britanii este celebră pentru colecţia ei de pălării



Regina şi politica

Regina nu-şi exprimă niciodată opţiunile politice în public. Guvernul Marii Britanii este „guvernul Maiestăţii Sale", dar şi opoziţia este tot „a Maiestăţii Sale".

Ceremonii mai modeste

Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este sărbătorit din februarie până în iunie, ţinând cont de austeritate. Premierul David Cameron estimează că jubileul reginei va fi de „9.000 de ori mai ieftin decât Jocurile Olimpice" de la Londra.Momentul va fi marcat printr-o  salată de pui concepută în 1953, pentru festivitatea încoronării reginei. Astăzi, Elisabeta a II-a va vizita orăşelul medieval King's Lynn şi o grădiniţă din Norfolk. Pe 20 martie, regina va aminti, în Parlament, momentele importante din perioada domniei sale.

image
image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite