Raport Oxfam. „Virusul inegalităţilor”: Bogaţii lumii şi-au crescut averile în pofida pandemiei de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În raportul său anual privind marile averi, publicat luni, Oxfam estimează că bogaţii lumii nu au fost afectaţi în 2020 de pandemia de COVID-19. ONG-ul îşi reînnoieşte apelul la taxarea acestora, pentru a combate astfel „virusul inegalităţilor”.

COVID-19, „virusul inegalităţilor”, îşi titrează Oxfam raportul anual privind marile averi.

La nivel global, averea combinată a celor mai bogate 1.000 de persoane din lume a crescut cu 3,9 trilioane de dolari americani în perioada 18 martie - 31 decembrie 2020, ajungând la 11,95 trilioane de dolari, adică echivalentul sumelor cheltuite de statele din G20 pentru a contra efectele pandemiei de COVID-19.

Averea combinată a celor mai bogaţi 10 oameni din lume a crescut cu 540 de miliarde de dolari americani în aceeaşi perioadă, o sumă suficientă pentru a acoperi plata unui vaccin anti-COVID-19 pentru fiecare persoană din lume, subliniază Oxfam.

Potrivit raportului, preluat de AFP şi BBC, şeful Amazon, Jeff Bezos, a câştigat atât de mulţi bani până în septembrie 2020, încât ar putea să ofere tuturor celor 876.000 de angajaţi ai companiei sale un bonus de 105.000 de dolari americani şi să rămână la fel de bogat cum era înainte de pandemie.

Dacă bogaţii lumii nu au fost afectaţi de noul coronavirus, categoriile vulnerabile vor avea nevoie de mai mult de zece ani pentru a-şi reveni din impactul economic suferit anul trecut, apreciază Oxfam în raport, care a fost publicat în contextul deschiderii Forumului Economic Mondial, care în acest an nu se mai ţine la Davos, Elveţia, ci în format virtual, până vineri.

Oxfam consideră că asistăm la o adâncire a inegalităţilor. În aceste condiţii, ONG-ul reia propunerile economiştilor Thomas Piketty şi Gabriel Zucman privind creşterea taxelor şi impozitelor pentru bogaţi.

Oxfam dă ca exemplu Argentina, care a instituit în decembrie un impozit extraordinar asupra marilor averi susceptibil să aducă aproximativ 3 miliarde de dolari pentru a finanţa combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite