Promisiuni mari, angajamente vagi: Liderii G20 sunt dezamăgiţi de propriile  rezoluţii în privinţa problemelor de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Unii dintre liderii G20  au descris reuniunea din acest an ca fiind un "succes", însă mulţi dintre ei - inclusiv liderul ONU, SUA şi Marea Britanie - au considerat că summitul nu a fost la înălţimea aşteptărilor în ceea ce priveşte schimbările climatice, relatează dpa.

În declaraţia comună care a urmat reuniunii nu a fost inclusă nici o dată limită pentru atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon şi nici pentru eliminarea producţiei de energie electrică pe bază de cărbune.

Speranţe neîmplinite

Premierul britanic Boris Johnson, care găzduieşte COP26, şi-a exprimat dezamăgirea legat de rezoluţiile G20 în privinţa mediului. Acesta a declarat că promisiunile liderilor, fără acţiune, "încep să sune a gol", conform BBC.

"Aceste angajamente... sunt picături într-un ocean care se încălzeşte rapid", a spus Boris Johnson.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost de acord că rezultatul nu a fost suficient:

"În timp ce salut reînnoirea angajamentului #G20′ faţă de soluţiile globale, plec de la Roma cu speranţele neîmplinite - dar cel puţin nu sunt îngropate", a scris Guterres pe Twitter. 

Compromisuri şi dezacorduri 

Declaraţia oficială publicată de lideri nu face referire în mod clar la atingerea unui nivel net zero până în 2050, aşa cum şi-ar fi dorit Johnsons.

China, de departe cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră, şi-a reafirmat obiectivele de a lăsa emisiile să mai crească până în 2030 şi de a atinge neutralitatea în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon până în 2060, preşedintele Xi Jinping făcând apel la naţiunile bogate să "dea primele un exemplu". Rusia şi-a luat un angajament similar pentru emisii net zero până în 2060, conform dpa.

 În cele din urmă, liderii G-20 au ajuns la un compromis pentru a atinge neutralitatea climatică "până la jumătatea secolului sau în jurul acestei date".

Totodată, comunicatul promite să nu mai finanţeze noi centrale pe cărbune la nivel internaţional până la sfârşitul acestui an - un mesaj puternic pentru naţiunile dependente de cărbune, precum China, Rusia şi India. Însă liderii G20 nu au ajuns la un acord privind eliminarea energiei pe bază de cărbune în propriile lor ţări.

Absenţa Rusiei şi a Chinei, motiv de îngrijorare

Nici preşedintele Chinei, Xi Jinping, nici preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu au fost prezenţi la Roma pentru conferinţă, ci au participat prin videoconferinţă. Absenţa lor a jucat un rol important  în ceea ce priveşte ambiguitatea deciziilor luate de G20.

Înainte de a părăsi Roma, preşedintele american Joe Biden a declarat, conform AP, că este "dezamăgitor" faptul că Rusia şi China, care se numără printre cei mai mari poluatori din lume, "practic nu s-au prezentat" în chestiunile legate de climă, ceea ce a fost "dezamăgitor".

Grupul G20, format din 19 ţări şi Uniunea Europeană, este responsabil pentru 80% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius va fi greu de realizat, spun experţii, dacă lumea nu reduce drastic emisiile de combustibili fosili.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au stabilit anul 2050 ca termen limită pentru a ajunge la emisii nete zero, în timp ce China, Rusia şi Arabia Saudită au ca obiectiv 2060.

Net zero înseamnă reducerea cât mai mult posibil a emisiilor de gaze cu efect de seră, până când o ţară absoarbe din atmosferă aceeaşi cantitate de emisii pe care o emite.

Liderii lumii se îndreaptă acum către Glasgow, unde duminică a început Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice(COP26). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite