Preşedintele Afganistanuluii pledează pentru un ajutor militar sporit din partea Indiei

Preşedintele Afganistanuluii pledează pentru un ajutor militar sporit din partea Indiei

FOTO AFP

Preşedintele afgan Hamid Karzai se afla marţi în India pentru a pleda în favoarea unui ajutor militar sporit şi pentru a se asigura că retragerea forţei internaţionale anul viitor nu va însemna o revenire a regimului taliban la Kabul, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Karzai urma să se întâlnească cu premierul, Manmohan Singh, şi preşedintele Uniunii indiene, Pranab Mukherjee, după ce a primit luni seară un diplomat onorific al universităţii Lovely Professional din Pendjab (nord).

În cadrul discursului său de acceptare, liderul afgan a mulţumit Indiei pentru susţinerea de după venirea sa la putere în 2001, în urma înlăturării regimului taliban.

„India a contribuit cu două miliarde de dolari din banii câştigaţi cu greu de contribuabilii săi pentru ameliorarea Afganistanului“, a salutat Karzai, citat de agenţia Press Trust of India (PTI).

New Delhi, care se teme de întoarcerea regimului taliban la Kabul după 2014, a investit în Afganistan pentru a contracara mai ales influenţa Pakistanului, sponsor istoric al fundamentaliştilor în anii 1990.

Cele două state au semnat în 2011 un „parteneriat strategic“ pentru aprofundarea legăturilor lor în materie de securitate şi pe plan economic, mai ales în ceea ce priveşte energia şi minele. Este primul acord de acest gen semnat de Afganistan.

Conform purtătorului său de cuvânt, Aimal Faizi, preşedintele afgan va solicita Indiei „orice fel de asistenţă în vederea consolidării instituţiilor sale militare şi în materie de securitate“ în cadrul discuţiilor sale de la New Delhi.

Potrivit unei surse din cadrul ministerului indian al Afacerilor Externe, aflată sub anonimat, discuţiile au loc mai ales în legătură cu un potenţial acord de armament între cele două state.

„India este pregătită să răspundă oricărei cereri care va consolida instituţiile securitate afgane“, a declarat această sursă.

India formează de mai mulţi ani ofiţeri militari afgani, însă a furnizat puţin material de apărare, cu excepţia câtorva vehicule.

Conform lui Brahma Chellaney, de la departamentul de studii strategice al Centre for Policy Research de la New Delhi, orice ajutor suplimentar indian va trebui să ia forma unei „asistenţe securitare indirecte“, prin formarea de ofiţeri de securitate sau transferul de tehnologii.

Vizita preşedintelui Karzai „se înscrie în cadrul schimburilor mai intense dintre cele două state înainte de 2014. Însă India nu are nicio intenţie de a fi pe teren“, estimează acest expert.

Orice prezenţă indiană în Afganistan preocupă Pakistanul, vecinul său rival care se teme de pierderea influenţei.

Hamid Karzai se deplasează cu regulariate în India, o ţară unde a fost o perioadă student. În cadrul ultimei sale vizite, în noiembrie anul trecut, acesta a solicitat oamenilor de afaceri indieni să investească în ţara sa, promiţând să le desfăşoare „covorul roşu“. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: