OSDO: Războiul din Siria, care intră luni în al 11-lea an, s-a soldat până acum cu aproape 390.000 de morţi

OSDO: Războiul
din Siria, care intră luni în al 11-lea an, s-a soldat până acum cu aproape
390.000 de morţi

Explozie în Siria FOTO EPA-EFE

Războiul din Siria s-a soldat, de zece ani de când a început, cu cel puţin 388.652 de morţi, potrivit unui nou bilanţ publicat în weekend de către Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conflictul - care a izbucnit în 2011 în urma unei reprimări în sânge a unor manifestaţii în favoarea denocraţiei de către regimul lui Bashar al-Assad - implică în prezent o mulţime de beligeranţi şi mai multe puteri străine.

Luni, Războiul din Siria intre în al 11-lea an.

Potrivit OSDO, aproape 117.388 de civili - inclusiv peste 22.000 de copii - au fost ucişi de la începutul războiului.

ONG-ul, cu sediul în Marea Britanie, precizează că atacuri ale regimului al-Assad şi unor miliţii aliate sunt responsabile de majoritatea morţilor civili.

Războiul a obligat peste jumătate din populaţia de dinainte de război a ţării să fugă, iar aproximativ 200.000 de persoane sunt date dispărute.

OSDO a documentat cel puţin 16.000 de morţi în închisori guvernamentale şi centre de detenţie. ONG-ul subliniază însă că acest bilanţ este subestimat, pentru că nu include aproximativ 88.000 care ar fi fost ucise prin tortură în închisorile  regimului.

Bilanţul precedent al Observatorului, publicat în decembrie 2020, anunţa 387.000 de morţi de la începutul războiului.

Potrivit directorului OSDO Rami Abdel Rahman, aceasta este cea mai mică creştere a bilanţului anual înregistrată de la începutul conflictului.

Confruntările armate au scăzut în 2020, în urma unui armistiţiu în nord-vestul Siriei şi din cauza pandemiei covid-19.

Damascul, care a obţinut o serie de victorii împotriva jihadiştilor, deţine în prezent controlul asupra a peste 60% din teritoriul sirian.

Între regiunile asupra cărora regimul Al-Assad nu deţine controlul se află ultima enclavă rebelă de la Idleb, în nord-vestul ţării, zone controlate de Turcia de-a lungul frontierei de nord şi părţidin nord-estul ţării, aflate sub controlul forţelor kurde.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările