Opt metropole pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomajul, ridicarea nivelului mărilor, eroziunea solului sunt doar câteva din motivele care vor face ca, până în 2100, cel puţin opt mari oraşe să dispară de pe harta lumii Deşi

Şomajul, ridicarea nivelului mărilor, eroziunea solului sunt doar câteva din motivele care vor face ca, până în 2100, cel puţin opt mari oraşe să dispară de pe harta lumii

Deşi marile oraşe par să se bucure, deocamdată, de o "sănătate" înfloritoare, specialiştii susţin că ele riscă să devină, în cel mult un secol, citadele-fantomă din cauza suprapopulării, a migraţiei şomerilor, dar şi a unor factori climatici. Pe lista metropolelor pe cale de dispariţie se regăsesc Detroit, San Francisco şi Veneţia.

În clasificarea oraşelor care nu vor mai exista, locul întâi este deţinut de capitala statului african Gambia, Banjul. Aflată pe insula St. Mary, în următorii 50 de ani, ea va fi "înghiţită" de apele fluviului Gambia şi ale Oceanului Atlantic, al căror nivel va creşte considerabil din cauza schimbărilor climatice.

De asemenea, geologii susţin că oraşul este ameninţat şi de o lentă, dar constantă eroziune a solului. Urmează, paradoxal, capitala mondială a automobilelor, oraşul american Detroit. Potrivit datelor oficiale, în ultimii 50 de ani populaţia s-a redus cu un sfert, ajungând la 950.000 de locuitori. Şomajul a crescut cu 10%, iar migraţia este constantă.

În acest ritm, metropola firmelor Ford şi General Motors ar putea fi scoasă de pe hărţile americane. Pe locul trei se află capitala industriei textile din fosta URSS, Ivanovo, victimă a unei crize economice constante, cu o rată crescută a migraţiei şi a mortalităţii. Locul patru este ocupat de Ciudad de Mexico, care are toate şansele să rămână pustiu peste 80- 90 de ani, dată fiind lipsa tot mai acută a apei potabile.

Vestigii istorice vor ajunge în pământ şi ape

Pe locul cinci al îngrijorătorului clasament alcătuit de revista "Forbes" se află oraşul italian Napoli, care, după toate probabilităţile, va fi înghiţit de o erupţie fără precedent a vulcanului Vezuviu. Urmează San Francisco. Conform unor geologi californieni, acest oraş înfloritor, unul din simbolurile prosperităţii americane, va fi distrus de un megacutremur, în jurul anului 2086.

Locul şapte este deţinut de Timbuktu, din Mali, care va deveni victima deşertificării. În fine, pe locul opt se află Veneţia, care se va "îneca" în propriile ape. În ultimii 100 de ani, "Serenissima" s-a scufundat cu 24 de centimetri. Deşi există ambiţiosul proiect MOSE, prin care se construiesc diguri mobile ce ar urma să apere oraşul-lagună de apele mării, ameninţarea distrugerii a rămas, deocamdată, aceeaşi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite