ONU: „Israelul ignoră cererile noastre de a opri construcţia de colonii în teritoriile ocupate”

ONU: „Israelul ignoră cererile noastre de a opri construcţia de colonii în teritoriile ocupate”

Consiliul de Securitate al ONU/ Foto: EPA

Israelul a ignorat cererea Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite de a sista construcţia de colonii în teritoriile ocupate iar, de partea cealaltă, unele grupuri palestiniene continuă să incite la violenţă împotriva evreilor, a declarat în faţa celor 15 membrii trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, informează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă


Acesta a fost primul raport al lui Nickolay Mladenov cu privire la implementarea rezoluţiei adoptată pe 23 decembrie, anul trecut, cu 14 voturi pentru şi o abţinere (Statele Unite). La acea dată, proaspătul preşedinte ales Donald Trump, cât şi oficialii statului evreu, au cerut ca Statele Unite să facă uz de dreptul său de veto.

„Rezoluţia cere statului Israel să ia măsuri pentru 'stoparea tuturor formelor de expansiune a coloniilor aflate în teritoriile palestiniene ocupate incluzând şi Ierusalimul de Est'. Nicio astfel de măsură nu a fost luată în perioada cuprinsă în acest raport”, a declarat Mladenov în faţa consiliului.

În ultimele decenii Israelul a urmărit o politică permanentă de expansiune a coloniilor evreieşti în teritoriile capturate de Israel în timpul Războiului de Şase Zile din 1967. Majoritatea ţărilor văd acest fenomen de colonizare ca fiind ilegal şi reprezentând un obstacol pentru pace. Israelul contestă această idee.

„Multe din expansiunile din ultimele trei luni vor servi la a afecta continuitatea teritorială a unui viitor stat palestinian şi vor accelera fragmentarea regiunii West Bank”, a afirmat Mladenov, adăugând că aceste colonii reprezintă „unul din principalele obstacole în calea păcii”.

Mladenov a afirmat şi că intensificarea atacurilor cu rachete dinspre Gaza către Israel  reprezintă o „dezvoltare îngrijorătoare a acestei situaţii” şi a adăugat că este regretabil că oficialii Autorităţii Palestiniene nu au condamnat aceste atacuri.

„Instigările la violenţă continue împotriva evreilor ce emană din partea extremiştilor din Hamas şi a unor grupuri palestiniene este inacceptabilă şi subminează încrederea părţilor şi posibilităţile de pace”, a afirmat acesta.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat, în răspuns la declaraţiile trimisului ONU, că „nu poate exista o echivalenţă morală între construcţia de case şi un terorism criminal. Singurul impediment către pace este violenţa şi instigările ce vin din partea palestinienilor”.

La rândul său, trimisul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat reporterilor: „[Construcţia] acestor colonii trebuie oprită, nu doar pentru că sunt ilegale, ci pentru că reprezintă principalul obstacol în calea unui acord de pace pentru două-state”.

Săptămâna trecută o altă agenţie din cadrul ONU a publicat un raport în care se afirma că Statul Israel impune un „regim de tip apartheid” populaţiei palestiniene.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările