Ocuparea oraşului congolez Goma de către rebeli poate provoca o reacţie în lanţ. De ce n-a intervenit ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
M23 au ocupat Goma oras aflat la granita cu Rwanda

Rebelii au ocupat unul dintre cele mai vitale oraşe ale Republicii Democrate Congo, stârnind revolte în mai multe regiuni din ţară, ceea ce a ridicat semne de întrebare asupra stabilităţii şi integrităţii statului.

Forţele rebele au ocupat cu uşurinţă Goma, o zonă comercială din partea estică a ţării. Martorii au povestit că forţele Naţiunilor Unite nu au intervenit. Odată cu răspândirea veştilor, protestatarii din capitala Kinshasa şi din Kisangani, un alt oraş important, au ieşit pe străzi, nemulţumiţi de reacţia guvernului.

Istoria se repetă, Congo fiind ţara africană cu cea mai însângerată istorie, aminteşte „The New York Times“. Conflictele există de mai bine de un secol, atunci când belgienii au venit în acestă ţară din inima Africii, brutalizând populaţia pentru a obţine cât mai mult cauciuc şi fildeş.

La mijlocul anilor `90, forţele rebele şi mai multe armate africane au invadat Congo, pentru a răsturna guvernul şi a pune stăpânire pe teritorii bogate în cupru, lemn, aur şi diamante. Milioane de oameni au murit în haosul creat, conflictul începând, ca şi acum, în zona de est.

Rwanda poate fi implicată

Grupul de rebeli care controlează acum Goma se numeşte „Mişcarea 23 martie“ sau M23 şi este format din câteva mii de luptători care primesc ajutor din partea Rwandei.

Goma este simbolică, iar pierderea acesteia poate declanşa o reacţie în lanţ. „Căderea Gomei a fost mereu un principiu călăuzitor. Întrebarea este dacă va putea guvernul recâştiga stabilitatea în următoarele zile“, a declarat Willet Weeks, analist politic din Nairobi.

Guvernul din Congo a intrat într-un impas, iar mulţi analişti cred că regiunea poate suferi o lovitură de stat militară asemănătoare cu cea din Mali de anul trecut.

Mulţi congolezi sunt nemulţumiţi de preşedintele Joseph Kabila, descris de mulţi critici ca un lider dezinteresat, indecis, incompetent şi incapabil să formeze o armată funcţională.

Oficialii congolezi au dat vina pe Rwanda pentru ocuparea Gomei, pentru că ţara a intervenit de multe ori în Goma, ocupând teritorii încă de la mijlocul anilor 1990.

„Noi vedem Congo ca pe o ţară aflată sub ocupaţie străină“, a declarat Lambert Mende, purtătorul de cuvânt al guvernului congolez, care a spus că preşedintele a îndemnat populaţia să „ reziste prin orice mijloace“.

În ciuda schimbării de putere, în Goma a fost de linişte joi. Oraşul de graniţă separă corupta şi haotica ţară Congo, de Rwanda, vecinul mai stabil şi mai organizat. 

Martorii au povestit cum comandanţii rebeli au defilat prin Goma, în timp ce mulţi localnici aplaudau. Oficialii congolezi din vămi şi-au părăsit posturile, lăsând graniţele nesupravegheate.

ONU nu a intervenit

Congo este locul unde se desfăşoară cea mai mare operaţiune de menţinere a păcii din lume, peste 1.000 de trupe aflându-se în oraşul Goma. Cu toate acestea, nimeni nu a opus rezistenţă rebelilor. Oficialii Naţiunilor Unite s-au apărat, spunând că rolul trupelor este de a proteja cei 500.000 - 1.000.000 de locuitori ai oraşului, nu de a-i pune în pericol.

În urmă cu doar câteva zile, rebelii spuneau că nu au nicio intenţie de a cuceri Goma, şi că se luptă cu cei aflaţi la guvernare doar pentru a obţine un tratat mai bun pentru a fi integraţi în armata naţională congoleză. Oficialii au bănuit, însă, că adevăratul scop al rebelilor este de a-şi dezvolta o sferă de influenţă în partea de est, ceea ce le-ar permite să controleze comerţul cu minerale şi să rămână aproape de afacerile şi armata Rwandei.

Rwanda a negat vehement susţinerea grupului M23, deşi oficialii ONU spun că există dovezi legate de recrutarea rebelilor în Rwanda şi echiparea lor cu arme.

Bukavu este următorul oraş congolez din est ameninţat de rebeli, care este şi poarta principală spre inima ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite