Netanyahu salută o „zi istorică“ după anunţul lui Trump cu privire la Ierusalim

Netanyahu salută o „zi istorică“ după anunţul lui Trump cu privire la Ierusalim

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu/ Foto:EPA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat, miercuri, drept o ”zi istorică” recunoaşterea de către preşedintele american Donald Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Netanyahu a declarat de asemenea că decizia preşedintelui american nu va schimba cu nimic locurile sfinte ale celor trei mari religii monoteiste de la Ierusalim, afirmând angajamentul israelian de a respecta ”statu-quoul”.
 
Netanyahu încerca astfel să răspândească îngrijorările, mai ales ale musulmanilor, de a vedea Israelul exercitându-şi controlul asupra locurilor sfinte în urma anunţului lui Trump.
 
La Ierusalim se află locuri sfinte pentru evrei, creştini şi musulmani, între care şi al treilea loc sfânt al islamului, Esplanada Moscheilor.
 
”Aceasta este o zi istorică”, a declarat Netanyahu. Ierusalimul ”este capitala poporului evreu de 3.000 de ani, este capitala Israelului de aproape 70 de ani”.
 
 
”Poporul evreu şi statul evreu vor fi recunoacătoare pentru întotdeauna”, a declarat el într-o înregistrare video difuzată imediat după declaraţia lui Trump.
 
Această decizie ”este un important pas către pace”, a adăugat premierul.
 
Netanyahu a îndemnat alte ţări să urmeze exemplul Statelor Unite, să recunoască Ireusalimul drept capitală a Israelului şi să-şi transfere amvasadele în acest oraş.
 
Nicio ţară din lume nu îşi are ambasada în Israel la Ierusalim.
 
”Împărtăşesc angajamentul preşedintelui Trump de a acţiona în favoarea păcii între Israel şi toţi vecinii săi, inclusiv palestinienii”, a spus el.
 
”Vreau de asemenea să fie foarte clar: nu va exista vreo schimbare de vreun fel a statu-quoului locurilor sfinte”, a dat el asigurări.
 
”Israelul va veghea mereu la respectarea libertăţii de cult a evreilor, creştinilor şi musulmanilor”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: