Netanyahu, după decizia lui Trump de a-şi retrage trupele din Siria: „În caz de nevoie, ne vom lărgi operaţiunile acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a încercat duminică să calmeze îngrijorările apărute la el în ţară după anunţul cu privire la retragerea soldaţilor americani staţionaţi în Siria, afirmând că armata israeliană îşi va continua lupta împotriva implantării Iranului în teritoriul aflat sub regimul Bashar al-Assad.

Apreciind că şi-a atins obiectivul în Siria, şi anume „învingerea“ organizaţiei teroriste Statul Islamic, preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că îşi retrage toate trupele din această ţară aflată de aproape opt ani în război.

Pentru conducerea statului evreu, prezenţa militară a SUA în Siria este văzută ca o pavăză împotriva implantării inamicului său iranian şi un mijloc de contrabalansare a importantei influenţe ruseşti din această ţară.

Rusia, Iranul şi organizaţia şiită libaneză Hezbollah, un alt mare inamic al Israelului, sunt aliaţi ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

„Decizia retragerii celor 2.000 de soldaţi americani din Siria nu va schimba coerenţa politicii noastre“, a declarat premierul israelian la începutul consiliului săptămânal de miniştri.

„Vom continua să acţionăm împotriva tentativei Iranului de a-şi stabili o prezenţă militară în Siria şi, în caz de nevoie, ne vom vom lărgi chiar operaţiunile acolo“, a adăugat Netanyahu, precizând că vrea astfel să-i „calmeze pe toţi cei care sunt îngrijoraţi“.

Cooperarea cu SUA este menţinută „în totalitate“, a insistat el, potrivit AFP.

Deciziile lui Trump cu privire la retragerea trupelor din Siria şi reducerea prezenţei armate în Afganistan au dus la demisia secretarului său al Apărării Jim Mattis, care nu este de acord cu noua strategie de la Casa Albă.

Emisarul special american pentru coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic Brett McGurk şi-a dat la rândul său demisia vineri.

Această retragere lasă SUA fără influenţă în Siria şi miliţia kurdă YPG fără susţinere militară, în contextul în care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă să o atace, considerându-i pe kurzi drept terorişti, notează AFP.

Israelul a efectuat zeci de atacuri în Siria de la declanşarea războiului civil în această ţară, în martie 2011, contra unor poziţii ale Hezbollah şi interese iraniene, dar şi contra unor convoaie cu arme destinate mişcării libaneze.

Dar operaţiunile militare israeliene în Siria sunt în dificultate de la incidentul din 17 septembrie, când un avion militar rus a fost doborât din eroare în timp ce apărarea antiaeriană siriană răspundea unui raid aerian al armatei statului evreu.

După acest incident, Rusia a anunţat noi măsuri de securitate în Siria, între care consolidarea apărării antiaeriene a regimului Assad cu baterii S-300 şi echipamente de bruiere a comunicaţiilor avioanelor inamice aflate în apropiere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite