Memorialul durerii de la Taipei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Închisoarea-muzeu va fi deschisă publicului. Un fost centru de detenţie din Taipei, prin care au trecut peste 130.000 de disidenţi, în timpul celor 38 de ani în care, în Taiwan, a fost

>> Închisoarea-muzeu va fi deschisă publicului.

Un fost centru de detenţie din Taipei, prin care au trecut peste 130.000 de disidenţi, în timpul celor 38 de ani în care, în Taiwan, a fost instaurată legea marţială, se va deschide publicului pe 10 decembrie, sub forma unui parc dedicat respectării drepturilor omului. Data nu este aleasă întâmplător, aceasta fiind Ziua Mondială a Drepturilor Omului.

Preşedintele taiwanez

Chen Shui-bian va oficia la 10 decembrie transformarea unui fost centru de detenţie într-un parc deschis publicului şi care are ca temă respectarea drepturilor omului. Chen Shui-bian a redenumit luna trecută Centrul de Detenţie Militar Jigmey, Parcul Taiwanez al Drepturilor Omului Jigmey, decizie aplaudată de majoritatea populaţiei, dar care nu ar fi avut poate loc fără susţinerea Partidului Democratic şi Progresist.

Oficialii speră ca parcul să devină un simbol al progresului naţional în problematica drepturilor omului.
Ideea transformării parcului, dintr-un cămin al ororilor, într-un simbol al libertăţii aparţine vicepreşedintelui Annette Lu, care a petrecut mai mulţi ani în această închisoare ca deţinut politic.

4.000 de persoane şi-au pierdut viaţa

Ea a fost închisă cinci ani pentru un discurs ţinut în 1979, în Kaohsiung, în care le-a vorbit taiwanezilor despre drepturile omului. Lu susţine că închisoarea trebuie conservată pentru a aminti generaţiilor viitoare de atrocităţile îndurate de taiwanezi şi pentru a păstra vie memoria celor peste 4.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa în această locaţie.

La proiectul guvernamental au participat numeroase organizaţii nonguvernamentale din Taiwan şi din străinătate, organizaţii de apărare a drepturilor omului, dar şi multe personalităţi ale mediului academic de la Taipei. Parcul va păstra clădirile originale, inclusiv celulele de detenţie, dar şi o celebră curte militară unde erau interogaţi prizonierii politici. În România există muzee similare, cum ar fi închisoarea comunistă de la Sighetu Marmaţiei, unde şi-au pierdut viaţa lideri politici interbelici, cum ar fi Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu sau Constantin Dinu Brătianu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite