Lobby, sex şi nepotism, afacerea care zguduie cabinetul britanic

Premierul David Cameron a primit o lovitură odată cu demisia ministrului Apărării. Liam Fox e acuzat că i-a făcut loc în guvern prietenului şi amantului său lobbyist. Premierul David Cameron a anunţat că intenţionează să modifice regulile privind lobby-ul, în urma unui scandal ce a dus la demisia ministrului britanic al Apărării, Liam Fox.

Ministrul i-a permis prietenului său, Adam Werritty, să acţioneze în numele guvernului britanic. Fox a recunoscut că amicul său a fost prezent în 18 deplasări oficiale în străinătate şi că a venit la Ministerul Apărării de 22 de ori.

Presa britanică a relatat că între cei doi exista nu numai o relaţie de amiciţie, ci şi una de natură sexuală. Ministrul (50 de ani) l-a cunoscut pe tânărul care are în prezent 34 de ani în urmă cu câţiva ani, când acesta era student, iar Liam Fox ţinea un discurs la universitatea unde învăţa Werritty. Asta l-ar face vinovat pe Liam Fox a doua oară, deoarece face parte din aripa dură a conservatorilor britanici, care consideră familia drept celulă de bază a societăţii.

Zvonuri despre homosexualitatea lui Fox apăruseră de ceva vreme, dar au fost negate vehement şi de ministrul în cauză, şi de ministrul Muncii, Chris Grayling.

Cu cine negocia Werritty

Adam Werritty utiliza cărţi de vizită care purtau menţiunea falsă de „consilier" al lui Liam Fox. A negociat cu Sri Lanka în numele guvernului britanic şi a condus discuţiile cu exilaţii iranieni, în vederea scoaterii de la putere a preşedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, scrie „Independent".

În scandal sunt implicate două organizaţii non-profit: Pargav şi Atlantic Bridge. Donatorii către aceste societăţi erau lăsaţi să creadă că susţin opiniile proamericane, pro-israeliene şi eurosceptice ale lui Fox. De fapt, susţineau viaţa de lux a lui Werritty.

Lobbyistul a beneficiat astfel financiar de pe urma acestei relaţii şi a avut acces la informaţii confidenţiale. Amicul ministrului Apărării ar fi impus însă şi „o agendă de politică externă din umbră". Astfel, puterea conservatoare de la Londra ar fi stabilit prin intermediul său legături puternice cu dreapta radicală din Statele Unite (Tea Party).

Relaţia „specială" cu SUA

Cea mai mare controversă a fost creată de organizaţia anglo-americană, Atlantic Bridge, creată de guvernul britanic pentru a „întări relaţia specială cu SUA". Organizaţia a fost condusă, până recent, când a fost dizolvată în urma criticilor, chiar de amicul lui Liam Fox. Sub umbrela acestei organizaţii defilau tot felul de oameni de afaceri, lobbyişti şi neoconservatori americani şi britanici.

Din organizaţie făcea parte şi unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Conservator al premierului Cameron: Michael Hintze, al cărui fond speculativ investeşte în companii ce au contracte cu Ministerul Apărării. Se folosea de Atlantic Bridge şi Poju Zabludowicz, preşedinte al centrului israelo-britanic de comunicaţii şi cercetare, care deţine şi o companie americană producătoare de muniţii.

Un alt membru al Atlantic Bridge este şi Good Governance Group, o firmă de securitate privată creată de un afacerist sud-african, Andries Pienaar, care deţine şi o firmă de investiţii (C5 Capital) în domeniul apărării.

Din partea americană, societatea era sponsorizată de American Legislative Exchange Council, care, la rândul său, primeşte bani de la companii farmaceutice, de armament şi petroliere, dar şi de la fundaţia caritabilă Koch, al cărei fondator este unul dintre cei mai generoşi donatori ai mişcării conservatoare Tea Party.

Vecin, prieten, amantWerritty a fost vecin de palier cu Liam Fox. S-au cunoscut când Fox a ţinut un discurs la universitatea unde învăţa Werritty (34 de ani). După ce s-au împrietenit, Werritty i-a fost cavaler lui Fox la nuntă, în 2005.

1.537 de întâlniri cu reprezentanţi din diverse corporaţii au avut miniştrii lui Cameron în primele zece luni după preluarea puterii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările