La ceai cu talibanii: „Emiratul ăsta va fi veşnic. Vestul nu ar trebui să se întoarcă pentru că ne vom lupta alţi 20 de ani cu ei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comandant taliban din Forţele Speciale FOTO EPA-EFE
Comandant taliban din Forţele Speciale FOTO EPA-EFE

Veniţi într-o vizită neanunţată la o clădire guvernamentală ocupată acum de talibani, jurnaliştii The Telegraph au avut parte de o invitaţie caldă înăuntru la un ceai, parte a ofensivei prin farmec a unor lideri islamişti care nu demult îi priveau cu suspiciune.

Militantul taliban care i-a întâmpinat, un bărbat cam de 30 de ani care nu şi-a dat numele, motivând că nu este autorizat să vorbească, s-a prezentat doar ca  „manager”. Sarcina lui e să aibă grijă de biroul fostului ministru afgan al finanţelor pe care se află acum bannere ale talibanilor şi o carabină M4.

„Suntem nespus de fericiţi că suntem la conducerea guvernului. Dorim să avem relaţii bune cu restul lumii. Vrem să colaborăm cu străinii şi să avem relaţii bune cu ei”, spune el.

După preluarea capitalei Kabul,  şi-au făcut apariţia mulţi insurgenţi din provinciile Kandahar şi Helmand, unde s-a adăpostit mişcarea - nişte luptători din miliţiile rurale neîngrijiţi şi abia ieşiţi din lupte, ei au oferit o imagine contrastantă în mijlocul locuitorilor îmbrăcaţi la modă din capitală. Sosiţi intempestiv, s-au aşezat de pază la fostele clădiri ale guvernului afgan şi au început să patruleze pe străzi suiţi în camioane.

„Când veneam în oraş, trebuia să mă furişez ca un hoţ pentru a nu fi prins de guvern. Nu puteam merge liber prin propria ţară. Acum noi suntem la cârmă. Nu ne-am imaginat niciodată o victorie atât de mare”, dezvăluie un luptător din Kapisa, cu capul înfăşurat într-o eşarfă portocalie şi cu o jachetă de camuflaj, stând de pază în faţa fostei ambasade a Marii Britanii.

În faţa unei clădiri guvernamentale de lângă oraşul de graniţă Spin Boldak din provincia Kandahar, un comandant taliban vorbeşte în walkie-talkie coordonând intrarea oamenilor veniţi în audienţe.

Prezentându-se doar ca Nisar, comandantul a dezvăluit că s-a alăturat insurgenţilor acum 18 ani.

„Suntem fericiţi că suntem victorioşi. Am luptat vreme de 20 de ani. Ne dorim instaurarea legii islamice şi nu doar în Afganistan”, a spus militantul mărturisind că stăpâneşte perfect engleza.

„Nu voi vorbi în engleză cu voi pentru că nu-mi place. M-am alăturat talibanilor pentru că au venit americanii atunci când aveam guvernul şi cultura noastră. Ei au venit şi ne-au atacat. Motivul lor nu a fost să vâneze Al-Qaeda, au avut propriile interese, voiau să ne distrugă ţara”.

În ultimii ani, luptătorii conduşi de el au luptat mai ales în provinciile Kandahar şi Helmand unde s-au încleştat adesea cu forţele armate britanice.

„La acea vreme nu aveam posibilităţi să guvernăm aşa cum ar fi trebuit pentru că se duceau mereu lupte. De data asta va fi diferit pentru că avem legea noastră islamică”, asigură el.

Liniştea de pe străzile din Kabul este încă grăitoare cu privire la încrederea populaţiei în aceste promisiuni, deşi oraşul începe să-şi reia ritmul obişnuit. Femeile nu îndrăznesc să iasă din case. În cadrul regimului anterior n-au fost lăsate să muncească în afara casei sau să plece neînsoţite, iar fetele nu puteau merge la şcoală.

Un mic marş de protest al activistelor afgane pentru drepturile femeilor a pornit prin oraş începând de la Ministerul Apărării unde au depus o coroană în memoria soldaţilor afgani ucişi de talibani.

Imaginile filmate de la protest arată femei rănite după ce au fost bătute de militanţi.

„Aceste femei au fost occidentalizate, vor un guvern vestic, sunt împotriva legii islamice. În islam există un respect puternic pentru femei. Mă întreb care e motivul protestului lor”, spune un luptător tânăr aflat de pază la fosta ambasadă britanică.

„Sunt infideli şi noi nu vrem soldaţi infideli în ţara noastră căci nu ne respectă legile şi cultura”, a spus altul.

Întrebaţi dacă sunt plătiţi, ei spun că nu luptă pentru un salariu şi li s-a asigurat hrana în timpul ostilităţilor.

 

Avertisment pentru Occident

„Emiratul ăsta va fi veşnic. Vestul nu ar trebui să se întoarcă, pentru că ne vom lupta încă 20 de ani cu ei dacă o fac”, spune altul.

În aceste zile au avut lupte asidue între rezistenţa din Valea Panjshir şi talibanii şi au sosit veşti contradictorii despre avansul talibanilor. Emergency, o fundaţie internaţională, a transmis că militanţii au pătruns până în satul Anabah.

Frontul Naţional de Rezistenţă a transmis că forţele talibane au ajuns la înălţimile Darband  la graniţa dintre provincia Kapisa şi Panjshir , dar au fost respinse.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite