Jafurile şi abuzurile au luat locul luptelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi libieni se alătură susţinătorilor lui Gaddafi, sătui de jafurile rebelilor. Libia continuă să dea bătăi de cap coaliţiei NATO. Situaţia nu pare să se normalizeze şi tot mai mulţi civili trec de partea gaddafiştilor, din cauza jafurilor şi crimelor săvârşite de rebelii din cadrul forţelor Consiliului Naţional de Tranziţie, informează postul de radio Vocea Rusiei.

Refugiaţii care au fugit din calea luptelor s-au întors acum în oraşele şi satele lork, unde îşi găsesc casele prădate. Mai mult, bande de jefuitori fură sub steagul „noii Libii", pentru că nu există nicio formă de autoritate.

La Sirt au fost descoperite noi gropi comune în care au fost aruncate  trupurile a 267 de luptători ai armatei lui Gaddafi cu urme de torturi şi împuşcaţi de aproape. Asta după ce, duminica trecută, tot aici au fost descoperite corpurile a 53 de susţinători ai fostului lider libian, care au fost omorâţi.

Tezaurul din Benghazi, furat

Nu numai bunurile populaţiei civile au fost furate sau distruse, ci şi vestigii  istorice. UNESCO a deschis o anchetă privind dispariţia a mii de monede antice dintr-o bancă din Benghazi, locul unde a izbucnit revolta anti-Gaddafi. Leptis Magna, un fost important oraş al Imperiului Roman, ale cărui ruine bine conservate se mai pot vedea la Al Khums, localitate aflată la 130 de kilometri de Tripoli, a scăpat numai datorită populaţiei, care s-a mobilizat pentru a proteja aceste vestigii.

Un localnic încearcă să supravieţuiască în Sirt-ul devastat de rebeliune   Foto: REUTERS



În schimb, mozaicul de la Cyrene a fost distrus, iar trei amfore au fost furate din muzeul Apollonia. Cel mai mare jaf poate fi considerat cel al tezaurului din Benghazi, a declarat Francesco Bandarin, adjunctul directorului general pentru cultură al UNESCO. Tezaurul din Benghazi conţinea o colecţie de 10.000 de monede şi obiecte preţioase din timpul Greciei antice şi a dispărut în urmă cu o lună.

După NATO, Qatarul

În acest timp, statele membre ale coaliţiei angajate în Libia examinează cu noile autorităţi libiene modalităţile de susţinere privind tranziţia ţării, iar Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie, ieri, privind încheierea, la 31 octombrie, a operaţiunilor NATO în Libia. După retragerea Alianţei Nord Atlantice, Qatarul s-a oferit să conducă o nouă alianţă internaţională de 13 state - din care nu lipsesc SUA, Franţa şi Marea Britanie - care să antreneze forţele armate, să rechiziţioneze armele şi să integreze insurgenţii.

Un localnic încearcă să supravieţuiască în Sirt-ul devastat de rebeliune   Foto: REUTERS

Ruine şi bombe au rămas în urma războiului   Foto: REUTERS



 Tot miercuri, Qatarul a recunoscut că sute de militari ai săi au participat la operaţiunile împotriva lui Gaddafi. Consiliul Naţional de Tranziţie a cerut NATO  să-şi continue operaţiunile până la sfârşitul acestui an.

Autorităţile de tranziţie libiene au anunţat că au descoperit un depozit secret de arme chimice, precizând că experţii au luat măsuri pentru asigurarea securităţii acestuia. Arsenalul secret dovedeşte că Gaddafi nu renunţase cu adevărat la armamentul de distrugere în masă, în pofida angajamentelor internaţionale asumate în 2003.

 Stocurile de arme şi muniţii din Libia reprezintă un motiv de îngrijorare, existând riscul ca mai multe lansatoare de rachete să fi fost furate, a declarat reprezentantul special al ONU pentru Libia, Ian Martin, într-o intervenţie în faţa Consiliului de Securitate.

Ruine şi bombe au rămas în urma războiului   Foto: REUTERS

Fideli ai lui Gaddafi, în închisoare   Foto: REUTERS



Vicepreşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Abdel Hafiz Ghoga, a declarat că „cel sau cei responsabili pentru uciderea lui Gaddafi după ce acesta a fost capturat vor fi judecaţi, dar vor beneficia de un proces echitabil".

Fideli ai lui Gaddafi, în închisoare   Foto: REUTERS
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite