Israelul şi Siria aşteaptă un nou război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia mediază între cele două părţi, de pe poziţii diferite de ale SUA. Deşi oficialii de la Ierusalim şi Damasc contestă pregătirile pentru un nou război, conflictul regional de anul

Turcia mediază între cele două părţi, de pe poziţii diferite de ale SUA.

Deşi oficialii de la Ierusalim şi Damasc contestă pregătirile pentru un nou război, conflictul regional de anul trecut din Liban ar putea fi reluat pe Înălţimile Golan.

Şi în Siria, şi în Israel se văd pregătiri militare. După pierderile armatei israeliene din timpul campaniei împotriva miliţiilor prosiriene şi proiraniane Hizbullah în sudul Libanului, rezerviştii evrei execută antrenamente şi mai intense. Damascul le-ar putea interpreta ca pregătiri de război - deşi premierul Ehud Olmert a anunţat "o vară calmă, o toamnă calmă şi o primăvară calmă".

Invers, există speculaţii că Siria ar putea lansa un atac limitat pentru a forţa Israelul să revină la tratativele întrerupte în 2000 - colportează şi "The Economist". Mai concret, Damascul a construit un amplasament pentru rachete cu rază lungă în partea siriană a Înălţimilor Golan, chiar lângă zona demilitarizată patrulată de trupele ONU de menţinere a păcii - Damascul îl defineşte ca gestul de apărare împotriva unui atac israelian.

Tensiuni istorice

Liderii ambelor state îşi asigură cetăţenii şi vecinii că nu intenţionează să plece la război - dar că sunt bine pregătiţi pentru el! Cu ani de ajutoare militare americane în spate, Israelul este mult mai bine pregătit pentru un conflict convenţional cu Siria decât este aceasta. Conflictul ar putea fi purtat însă cu armele unei gherile sprijinite de armată, potrivit lecţiei învăţate în Liban.
Oricum, Siria se află în stare de război cu Israelul încă din 1948; stare agravată în 1967, când Israelul a capturat podişul strategic Golan. Discuţiile de pace s-au oprit în 2000, când sirienii au cerut retragerea completă a israelienilor de pe Înălţimile Golan, în timp ce statul israelian a pus înainte de toate normalizarea relaţiilor de securitate. Acum, liderii de la Damasc spun că sirienii nu vor război, dar că nu vor accepta niciodată să renunţe la pământurile care le-au fost ocupate.

Ankara, pe fir

Din vorbă în vorbă se poate ajunge la război, întrucât unele profeţii se autoadeveresc. La fel, din vorbă în vorbă, poate fi evitat. Jurnalul israelian "Ha'aretz" transmite că oficiali turci sunt implicaţi în lansarea unor noi negocieri de pace între Siria şi Israel. Diplomaţii Ankarei cred că un acord între Damasc şi Ierusalim este mai uşor de obţinut decât unul între evrei şi palestinieni. Potrivit "Ha'aretz", diplomaţia turcă vede tensiunile dintre Siria şi Israel drept o simplă dispută pentru controlul unor teritorii, în timp ce conflictul dintre israelieni şi palestinieni este o problemă regională multinaţională, una panarabă, a refugiaţilor, şi una religioasă, ajurisdicţiei asupra unor locuri sfinte.

În context, Turcia se opune politicii SUA de izolare a Siriei, Iranului şi a Hamas - care forjează deja o alianţă împotriva intereselor moderate. Ca urmare, Ankara menţine contactul cu Hamas şi consideră diferenţele între Siria şi Iran faţă de statul palestinian, Liban sau pacea cu Israelul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite