Israelul acuză Iranul de atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui român. Ce probe deţin SUA

Israelul acuză Iranul de atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui român. Ce probe deţin SUA

MAE a confirmat moartea unui „navigator român” în urma unui „incident cu caracter violent” FOTO ynetnews.com

Israelul acuză Iranul de faptul că se află la originea atacului din Marea Arabiei împotriva petrolierului M/T Mercer Street soldat cu moartea a doi membri ai echipajului - un român şi un britanic. Statele Unite dispun de probe despre un atac cu dronă, în timp ce un post de televiziune din Iran transmite că ar putea fi vorba de un răspuns la un atac recent al Israelului în Siria.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Iranul seamănă violenţa şi distrugerea în toate colţurile regiunii”, a denunţat un oficial israelian într-un comunicat, subliniind că, „voind să atace Israelul”, Teheranul s-a „incriminat omorând civili străini”.

„Iranul nu este doar problema Israelului, este o problemă mondială, iar comportamentul său pune în pericol libertatea navigaţiei şi comerţului în lume”, insistă acest oficial, potrivit AFP.

„Am dat consemne ambasadelor de la Washington, Londra şi ONU să acţioneze pe lângă interlocutorii lor guvernamentali şi delegaţiile competente de la sediul ONU, la New York”, a anunţat ministrul israelian de Externe Yair Lapid.

Şeful diplomaţiei israeliene a precizat că a discutat cu omologul său britanic Dominic Raab despre „necesitatea unui răspuns dur”.

Experţi în securitate internaţională evocă la rândul lor ipoteza unei implicări a Iranului în acest atac care a avut loc într-o zonă strategică în care au fost vizate deja nave israeliene, transmite AFP, preluat de news.ro.

Atac cu drona

Armata americană a anunţat într-un comunicat că forţe din cadrul marinei sale au răspuns unui apel SOS, au sărit în ajutorul echipajului şi au putut vedea probe ale unui atac.

Primele constatări „arată clar” un atac cu dronă, afirmă armata americană.

Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra, a anunţat vineri, pe Twitter, un atac împotriva pertolierului său M/T Mercer Street soldat cu „moartea a doi membri ai echipajului: un cetăţean român şi un cetăţean britanic”.

Petrolierul navighează în prezent „sub controlul echipajului său, către un loc sigur, cu o escortă navală americană”, a precizat firma, care aparţine multimiliardarului israelian Eyal Ofer.

Administraţia Biden, aliată Israelului şi inamică Iranului, rămâne prudentă deocamdată în acest dosar.

„Supraveghem situaţia îndeaproape”, s-a limitat să declare o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Jalina Porter.

„Cooperăm cu partenerii noştri străini pentru a stabili faptele”, a adăugat ea.

Potrivit site-ului UKMTO - un organism de luptă împotriva pirateriei din cadrul marinei britanice -, atacul a fost semnalat joi, la ora 18.00 GMT (21.00, ora României), în timp ce petrolierul se afla la aproximativ 280 de kilometri de coasta Omanului.

FOTO Daily Mail

Un reprezentant al Centrului pentru Securitate Maritimă din Oman a anunţat vineri că instituţia sa a primit informaţii despre un „incident în afara apelor teritoriale” ale sultanatului şi că a trimis o navă şi avioane militare pentru a survola zona.

Potrivit unei evaluări din Israel preluate de site-ul de ştiri Ynet, au existat două atacuri asupra navei, la distanţă de câteva ore. Primul nu a provocat daune, dar al doilea a provocat victime.

Britanicul ucis în atac lucra pentru societatea de securitate Ambrey, care a confirmat, printr-un purtător de cuvânt, moartea „tragică” a angajatului său într-un „incident de securitate”.

Armata britanică a deschis o investigaţie în acest caz.

La momentul atacului, petrolierul naviga fără încărcătură de la Dar es Salaam, Tanzania, către Fujairah, Emiratele Arabe Unite (EAU).

Petrolierul se îndrepta către Strâmtoarea Ormuz, o zonă strategică tranzitată de o mare parte a petrolului mondial şi în care operează o coaliţie condusă de Statele Unite.

Navigaţia în zonă era, în urmă cu un deceniu, ţinta unor acte frecvente de piraterie, însă acest tip de incidente a scăzut clar în ultimii ani, după intensificarea patrulelor forţelor maritime ale mai multor ţări.

Răspuns pentru un raid în Siria?

Mai mulţi analişti apropie acest atac de incidente produse anterior.

Două nave exploatate de societatea israeliană Ray Shipping au fost atacate anul acesta.

Un expert în securitate de la universitatea israeliană IDC Herzliya, Meir Javedanfar, estimează că Iranul se află „foarte probabil” în spatele atacului.

În opinia sa, iranienii „se simt dezavantajaţi atunci când răspund unor atacuri care au loc în Iran şi care sunt asociate Israelului”, de exemplu în cazul exploziei produse pe 11 aprilie în complexul nuclear Natanz, imputat de către Teheran Israelului.

„Atacarea MT Mercer Street este considerată acum al cincilea atac vizând o navă cu legături cu Israelulul”, subliniază analişti de la Dryad Global, o societate specializată în securitate maritimă, cu sediul la Londra, care evocă noi „represalii în războiul din umbră pe care-l poartă cele două puteri” inamice.

În Iran, postul televiziunii de stat a citat „surse informate din regiune” potrivit cărora atacul constituie un răspuns dat unui „atac recent israelian” în Siria, fără să ofere alte detalii.

A fost un răspuns la atacul asupra aeroportului Dabaa, au declarat vineri pentru Al Alam TV surse din axa rezistenţei.

Aeroportul militar Dabaa, din guvernoratul Homs, nord-vestul Siriei, a fost vizat miercuri seara de un atac imputat Israelului. Atacul s-a soldat cu daune materiale.

Moartea celor doi membri ai echipajului M/T Mercer Street reprezintă, cu toate acestea, „o escaladare importantă a evenimentelor”, afirmă Dryad Global, care îşi informează clienţii că există un risc „sporit” de incidente pe calea navigabilă către şi dinspre Golful Persic pentru navele asociate Israelului sau Iranului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările