Israel. O misiune dificilă: Benjamin Netanyahu, inculpat de corupţie, a fost desemnat să formeze viitorul guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Netanyahu FOTO EPA EFA
Benjamin Netanyahu FOTO EPA EFA

Premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu - inculpat de corupţie - a fost desemnat să formeze viitorul Guvern israelian, în pofida faptului că nu beneficiază de o susţinere suficientă în Parlament, pe fondul unor disensiuni politice apirige, relatează AFP.

La două săptămâni după alegerile legislative - care par un referendum împotriva lui Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria Israelului -, acesta a fost desemnat de către preşedintele Reuven Rivlin să formeze o nouă echipă ministerială.

„Am luat decizia pe baza recomandărilor (partidelor), care spun că deputatul Benjamin Netanyahu are o posibilitate să formeze un Guvern”, a declarat preşedintele Rivlin într-o declaraţie televizată.

„De aceea am decis să-l însărcinez să formeze un Guvern”, îşi justifică el decizia.

„Aceasta nu este o decizie uşoară pentru mine, atât moral, cât şi etic”, adaugă acest fost membru al Partidului Likud (dreapta) al lui Netanyahu, la o zi după reluarea procesului împotriva premierului în exerciţiu, inculpat de corupţie în trei dosare.

Preşedintele desemnează de obicei candidatul care a obţinut susţinerea a 61 de deputaţi, însă ”niciun candidat nu are posibilitatea reală” de a atinge acest prag, apreciază Rivlin.

Netanyahu împreună cu aliaţii săi - partide ultraortodoxe şi Partidul „Sionismul Religios” (extremă dreapta) - au obţinut luni susţinerea a 52 de parlamentari israelieni.

Yair Lapid (centru) a fost recomandat de către 45 de deputaţi, hotărâţi să-l îndepărteze de la putere pe Netanyahu, din cauza problemelor sale penale.

Primul şef din istoria Guvernului israelian acuzat penal în timpul mandatului, Netanyahu este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare, acuzaţii pe care le respinge.

„Cunosc poziţia împărtăşită de mulţi potrivit căreia preşedintele nu ar trebui să încredinţeze această sarcină unui candidat acuzat penal, însă, potrivit legii şi hotărârilor justiţiei, un premier poate continua să-şi joace rolul inclusiv atunci când se confruntă cu acuzaţii”, a declarat marţi Rivlin.

Un hazard al calendarului a făcut ca negocieri între partide şi preşedintele Rivlin să aibă loc chiar în ziua reluării procesului împotriva lui Netanyahu, o şedinţă în care procurorul l-a acuzat de faptul că „s-a folosit în mod ilegitim de marea putere guvernamentală care îi este conferită” în interes personal.

Biroul lui Netanyahu i-a replicat că procurorul este cel care „s-a folosit în mod ilegitim de puterea care i-a fost conferită”, întorcând declaraţia procurorului împotriva acestuia.

Procesul împotriva lui Netanyahu nu-i ameninţă în mod imediat ambiţiile, întrucât acesta este obligat să demisioneze numai după o condamnare definitivă, iar epuizarea tuturtor recursurilor în justiţie poate dura ani de zile.

Misiune imposibilă?

Sarcina lui Netanyahu se anunţă însă complexă într-o ţară împărţită. Peisajul politic israelian a „explodat”, odată cu cele 13 partide care îşi împart cele 120 de mandate în Parlament.

Netanyahu, în vârstă de 71 de ani, ar putea să-i întindă o mână fostului său protejat Naftali Bennett, care a devenit liderul dreptei radicale.

Naftali Bennett nu l-a recomandat nici pe Netanyahu şi nici pe Lapid şi nu s-a exprimat cu privire la intenţiile pe care le are, însă a anunţat oconferinţă de presă marţi seara, înainte ca noii deputaţi să depună jurământul.

Lapid l-a propus lunii pe Bennett să formeze un Guvern de uniune, pe bază de rotaţie - acesta ar fi premier înainte de Lapid, însă Bennett nu a răspuns încă acestei propuneri.

Un rol important îi revine lui Mansour Abbas, al cărui Partid Raam (islamist) a creat o surpriză prin faptul că a obţinut patru mandate în Knesset. El nu a recomandat niciun candidat preşedintelui Rivlin, luni, şi a anunţat că va negocia cu persoana desemnată.

Însă formaţiunea „Sionismul Religios”, aliata lui Netanyahu, refuză în mod categoric să facă parte dintr-o alianţă în care se află islamiştii din cadrul Raam.

Candidatul desemnat dispune, de obicei, de 28 de zile în vederea formării unui guvern, un termen care poate fi prelungit cu 14 zile.

În cazul în care niciuna dintre cele două tabere nu reuşeşte să formeze o coaliţie parlamentară, urmează să fie convocate noi alegeri legislative, care prelungesc criza în Israel.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite