Insurgenţi conduşi de SIIL au cucerit un post strategic de la frontiera Irakului cu Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi irakieni la graniţa cu Siria. FOTO Reuters
Soldaţi irakieni la graniţa cu Siria. FOTO Reuters

Insurgenţii sunniţi conduşi de membrii grupării teroriste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au cucerit sâmbătă un post strategic de la frontiera Irakului cu Siria, potrivit unor surse în domeniul securităţii. Totodată, în provincia irakiană Kirkuk au loc lupte între membrii grupărilor afiliate SIIL, soldate până în prezent cu 17 morţi, ceea ce ar putea fi un prim semn al destrămării alianţei jihadiste.

Postul de frontieră Al-Qaim, unul dintre cele trei puncte oficiale de trecere a frontierei între Irak în Siria, a fost preluat de rebelii sunniţi, ca urmare a retragerii combatanţilor din gruparea Al-Nusra, ramura siriană a reţelei Al-Qaida, şi retragerea Armatei Siriene Libere (ASL, rebeliunea).

„Persoane înarmate au preluat în întregime controlul la Al-Qaim şi în zonă”, a declarat un colonel din cadrul poliţiei, sub protecţia anonimatului, citat de AFP.

Postul fusese cucerit cu doar patru zile în urmă de persoane înarmate caer au jurat credinţă grupărilor ASL şi Frontului Al-Nusra, deţinut anterior de forţele irakiene.

În provincia irakiană Kirkuk au fost raportat lupte fratricide între grupuri de insurgenţi sunniţi, soldate cu cel puţin 17 morţi, au declarat sâmbătă un oficial de rang înalt în domeniul securităţii şi martori, citat de AFP.

Confruntările au izbucnit vineri seara între membri ai grupărilor SIIL şi ai Armatei adepţilor lui Nakshabandia (JRTN) la Hawija, în provincia Kirkuk. Mai multe porţiuni din provincie, situată la nord de Bagdad, au fost cucerite de insurgenţi. Rebelii au lansat în ultimele acum aproximativ două săptămâni o vastă ofensivă cu scopul de a ajunge şi de a cuceri Bagdadul, potrivit unui lider SIIL.

Motivele care au condus la aceste confruntări nu sunt clare, existând mai multe ipoteze. Potrivit unui oficial de rang înalt în domeniul securtăţii, combatanţii din cadrul JRTN au refuzat să predea armele şi să jure credinţă jihadiştilor. Însă alţi martori au declarat că cele două grupuri s-au luptat pentru a câştiga dreptul de a folosi mai multe cisterne de petrol.

Aceste confruntări ar putea să fie primul semn al unei prăbuşiri a coaliţiei insurgente, alcătuite din grupări multiple - între care foşti ofiţeri din armata lui Saddam Hussein, grupări salafiste şi elemente tribale. Unii analişti pun la îndoială viabilitatea unei asemenea alianţe, având în vedere diferenţele ideologice dintre componente, relatează Mediafax.

„Dacă istoria se repetă, SIIL - cu ambiţia sa de a crea un califat transnaţional, radicalismul său, abordarea sa absurdă a islamului (...) - nu va face altceva decât să rupă această coaliţie”, a explicat Toby Dodge, directorul Centrului pentru Orientul Mijlociu de la London School of Economics, citat de AFP.

Gruparea SIIL este adepta unei interpretări extremiste a islamului şi doreşte să creeze un stat islamic într-o zonă situată de o parte şi de alta a frontierei irakiano-siriene, în timp ce celelalte grupări au puncte de vedere divergente mai ales în legătură cu puterea centrală de la Bagdad.

În Siria vecină, gruparea SIIL, primită iniţial cu braţele deschise de către rebeliunea faţă de regimul lui Bashar al-Assad, este de-acum angajată într-un război fratricid cu alte grupări, sătule de voinţa ei de hegemonie şi de abuzurile pe care le-a comis.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite