Franţa şi Germania acuză Rusia de încălcarea protocolului diplomatic, după ce a publicat corespondenţa confidenţială privind Ucraina

Franţa şi Germania acuză Rusia de încălcarea protocolului diplomatic, după ce a publicat corespondenţa confidenţială privind Ucraina

Vladimir Putin / FOTO Arhivă

Franţa şi Germania au acuzat joi Rusia că a încălcat protocolul diplomatic după ce Moscova a publicat corespondenţa confidenţială cu privire la Ucraina, cel mai recent semn al deteriorării legăturilor dintre Moscova şi Occident, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miercuri, Ministerul rus de Externe a făcut publice o serie de scrisori diplomatice pe care le-a schimbat cu Germania şi Franţa, pentru a încerca să arate că poziţia sa cu privire la discuţiile din estul Ucrainei a fost denaturată.
 
”Considerăm că această abordare este contrară regulilor şi obiceiurilor diplomatice”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez de Externe, Anne-Claire Legendre, reporterilor, într-un briefing zilnic online.
 
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei a emis ulterior o declaraţie similară.
 
Publicarea corespondenţei diplomatice a venit după ce Parisul a acuzat Rusia că a refuzat să accepte o întâlnire ministerială cu Franţa, Ucraina şi Germania pentru a discuta despre insurgenţa separatistă pro-rusă din estul Ucrainei şi a negat că nu a răspuns propunerilor făcute de Moscova.
 
Rusia a publicat 28 de pagini de documente diplomatice, arătând că a spus în prealabil că ministrul de Externe Serghei Lavrov nu poate lua parte la întâlnirea propusă din 11 noiembrie. Totuşi, documentele publicate au arătat şi diferenţe serioase între Rusia, Franţa şi Germania.
 
Rusia a ataşat un proiect de declaraţie privind ”conflictul intern ucrainean” pe care Rusia şi-a propus să îl publice după posibila întâlnire în format Normandia.
 
Formatul Normandia reuneşte Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, pentru a ajuta la încheierea conflictului din estul Ucrainei dintre forţele de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi.
 
Pe 4 noiembrie, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian şi ministrul german de Externe Heiko Maas au declarat într-o scrisoare comună către Lavrov că proiectul Moscovei conţine evaluări pe care Germania şi Franţa nu le împărtăşesc, cum ar fi portretizarea ”unui conflict intern ucrainean” printre altele.
 
Doi diplomaţi europeni au afirmat că publicarea de către Moscova pare a fi o încercare de a semăna confuzie, dar că a avut efecte inverse, deoarece a dovedit că Moscova încearcă să blocheze procesul cerând numeroase pre-condiţii care ar face imposibilă orice speranţă de a organiza o întâlnire.
 
Legendre a cerut Rusiei să revină la masa negocierilor şi să continue discuţiile, dar ”în formatele aprobate şi conform principiilor convenite”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările