Foreign Policy: Top 10 gânditori ai anului 2012

Foreign Policy: Top 10 gânditori ai anului 2012

Hillary Clinton, Barack Obama, Bill Clinton, în top 10 gânditori ai anului 2012, potrivit Foreign Policy FOTO Shutterstock

Anul 2012: Europa se confruntă cu cea mai mare criză de după cel de-al Doilea Război Mondial, războiul civil din Siria durează de aproape doi ani, programul nuclear al Iranului este o bombă cu ceas, iar cele mai mari două puteri ale lumii, SUA şi China, şi-au ales conducătorii. În mijlocul acestor turbulenţe şi schimbări, oamenii au aşteptat soluţii de la „marii gânditori” de pe Glob.

Publicaţia „Foreign Policy” arată că aceştia nu au reuşit să se facă auziţi de toată lumea şi, în acest scop, a realizat un top al „marilor gânditori” ai anului 2012.

Pe primul loc, la egalitate de puncte, se află disidenta Aung San Suu Kyi şi generalul Thein Stein, amândoi luptând pentru ca regimul militar din Birmania să accepte o tranziţie către unul civil. Odată cu „deschiderea” statului birmanez, preşedintele Stein, văzut ca un birocrat apropiat al foştilor conducători totalitari, a implementat o serie de reforme, a redus cenzura libertăţii de expresie şi a eliberat sute de deţinuţi politici. Însă schimbarea în Birmania nu putea avea loc fără laureata premiului Nobel pentru Pace Aung San Suu Kyi, care a militat mereu pentru un stat liber, mai ales în timp ce era arestată la domiciliu.

Un alt mare gânditor al acestui an este preşedintele tunisian Moncef Marzouki, FP acordându-i locul al doilea fiindcă „a menţinut vii principiile «primăverii arabe»”. Marzouki a propus ONU să declare dictatura drept „o boală” şi a cerut să fie lansată o campanie împotriva autrocraţilor prin înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru Arbitrarea Alegerilor.

Soţii Bill şi Hillary Clinton s-au clasat pe locul al treilea în topul făcut de FP. Secretarul de stat american Hillary Clinton a devenit unul dintre cei mai puternic militanţi pentru democraţie şi drepturile omului, în timp ce soţul ei, alături de cei mai de succes oameni din lume, caută soluţii pentru probleme stringente ale omenirii.

Fondatorul Google X Labs, Sebastian Thrun, este cel care a revoluţionat piaţa auto când a inventat maşina fără şofer. Maşina lui Thrun se descurcă singură în trafic, chiar şi la ore de vârf, şi poate salva un milion de vieţi în fiecare an prin eliminarea accidentelor rutiere.

Un alt cuplu se regăseşte printre primii gânditori ai lumii: Bill şi Melinda Gates. Cei doi luptă pentru a eradica poliomielita şi sărăcia în ţările subdezvoltate.

Malala Yousafzai are doar 15 ani, însă curajul ei de a vorbi deschis despre problemele femeilor din Pakistan a făcut-o cunoscută în întreaga lume. Eleva susţine o idee simplă, însă inacceptabilă pentru talibani: vrea ca şi femeile să aibă acces la educaţie. Nivelul de instrucţie al femeilor din Pakistan este o adevărată problemă, în condiţiile în care 60% dintre pakistaneze sunt analfabete, iar 40% dintre fete nu termină nici măcar şcoala primară.

Preşedintele american Barack Obama încheie lista primilor 10 gânditori ai anului 2012. „Foreign Policy” consideră că şeful de la Casa Albă a avut o politică externă foarte bună: l-a eliminat pe Osama bin Laden, a retras zeci de mii de trupe americane din Afganistan, a ajutat la eliberarea Libiei de sub regimul lui Gaddafi şi continuă să-i caute pe membrii al-Qaeda resposanbili pentru tragicul eveniment din 11 septembrie 2011.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările