Drama afinarilor asiatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractele culegătorilor prevedeau un randament zilnic de 90 de kilograme, iar ei nu recoltau decât vreo 20.

În vara fiecărui an, ziarele suedeze sunt pline de dramele culegătorilor sezonieri. Sosiţi din Thailanda, Vietnam sau China, câteva mii de muncitori sunt trimişi la cules de afine în pădurile din nordul Suediei de către agenţii mai mult sau mai puţin recomandabile. Acestea le promit bani mulţi şi condiţii excelente. Dar realitatea arată cu totul altfel.

Culesul fructelor de pădure, câteva ceasuri într-un weekend, poate fi o recreere plăcută. Când vine însă vorba să cîştigi bani din asta, munca e foarte grea. Cândva, îndeletnicirea aceasta reprezenta un câştig în plus pentru locuitorii din nordul Suediei. Acum, însă, culesul a devenit industrial şi s-a internaţionalizat. Mai întâi, a fost folosită mână de lucru din Finlanda. După căderea comunismului, au sosit muncitori imigranţi din Polonia, Letonia şi Lituania, apoi din Rusia şi Ucraina. Aceştia au fost înlocuiţi rapid de thailandezi. Iar din 2009, au sosit în Laponia „valuri" de chinezi şi vietnamezi.

Pentru a pune capăt exploatării culegătorilor şi a stabili corect cererea şi oferta de pe piaţa muncii, Stockholm-ul a adoptat în 2007 o reglementare privind munca sezonieră. De atunci, doar un număr limitat de „afinari" - între 4.000 şi 6.000 - a fost autorizat să intre în ţară, prin intermediul agenţiilor de recrutare. Angrosiştii nu riscă nimic. Când lucrurile merg prost, nu sunt ei responsabili, ci intermediarii. Iar vara lucrurile n-au stat bine de loc. În iunie, afinii nu au rodit din cauza îngheţului târziu.

Contractele culegătorilor prevedeau un randament zilnic de 90 de kilograme, iar ei nu recoltau decât vreo 20. Prea puţin pentru acoperirea costurilor biletului de avion şi al locuinţei. Aşa că, pentru câteva sute de thailandezi aventura din Laponia s-a transformat într-o capcană financiară.

Asiaticii s-au aşezat într-un parc din Lulea, au fost hrăniţi din mila localnicilor, iar ziarele au denunţat « sclavagismul » modern. La fel a păţit şi un grup de vietnamezi, care s-a hrănit vânând păsări sălbatice, iar unii, de foame au mâncat ciuperci otrăvitoare, ajungând la spital.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite