Dilma Rousseff, realeasă preşedinte al Braziliei pentru încă patru ani. Povestea luptătoarei de gherilă tranformată în politician

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dilma Rousseff a fost realeasă preşedinte al Braziliei cu un scurt avans asupra adversarului ei social-democrat Aécio Neves, potrivit rezultatelor oficiale publicate duminică seară. Candidata de stânga va ocupa prima funcţie în stat pentru încă patru ani.

Preşedintele de stânga a câştigat alegerile cu 51,45% din voturi faţă de 48,55% obţinute de adversarul ei, potrivit rezultatelor aproape finale după numărarea a 98% din buletinele de vot, informează AFP.

„Primele mele cuvinte sunt un apel la pace şi uniunea”, a declarat candidata de stânga duminică seară. Rousseff a prmis că va încerca realizarea unei reforme politice şi combaterea corupţiei, teme prezente în toată campania sa.

Chiar dacă Rousseff a pierdut voturi importante în statul Sao Paolo, cel mai mare colegiu electoral din ţară, a recuperat în următoarele două: Minas Gerais, fieful politic al contracandidatului Aecio Neves, prrecum şi în Rio de Janeiro.

Dilma Rousseff, candidata Partidului Muncitorilor (PT) aflat la putere de 12 ani, s-a clasat prima şi în primul tur când a obţinut 41,48% din voturile exprimate.

Rivalul său din cadrul Partidului Social-Democrat Brazilian (PSDB) Aecio Neves, aflat în plină ascensiune, a obţinut 33,68%. 

Dilma Rousseff: de la luptător de gherilă la preşedinţie 

dilma rousseff reuters

Fost activist de stânga devenit tehnocrat, Rousseff este prima femeie aleasă preşedinte în Brazilia, cea mai mare economie sud-americană. Însă nu acesta este motivul pentru care victoria acesteia i-a şocat pe mulţi. Atunci când a câştigat cea mai importantă funcţie în Brazilia, avea 63 de ani şi era deja bunică. Rousseff a fost liderul unei mişcări de rezistenţă, sprijinită militar de Occident, şi a fost chiar condamnată la închisoare pentru aceste activităţi. Aceasta a luptat împotriva dictaturii din anii 1960-1980, când a fost şi torturată din cauza orientărilor politice.  

A a preluat funcţia în ianuarie 2011 şi, până acum, mandatul său pare o continuare a politicilor duse de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva. Rousseff a aplicat măsuri pentru susţinerea sectorului privat, însă şi-a arătat deseori dorinţa ca statul să controleze sectoreale-cheie ale economiei. 

Fiica unui imigrant bulgar

Fiica unui imigrant bulgar, Rosseff a fost multă vreme mâna dreaptă a preşedintelui Lula da Silva, având efectiv atribuţiile unui prim-ministru. A copilărit în oraşul de provincie Belo Horizonte şi visa să devină balerină, pompier sau acrobat la circ. Studiile le-a făcut la o şcoală catolică, condusă de călugăriţe. Tatăl a murit atunci când ea avea doar 14 ani, însă nu înainte de a-i face cunoştinţă cu Zola şi Dostoievski.

Timpul pentru lectură a devenit însă tot mai scurt: după moartea tatălui, Rousseff şi fraţii ei au fost nevoiţi să muncească. La 16 ani era deja înscrisă în POLOP (Politica Muncitorilor), un grup desprins din partidul comunist, care lupta pentru revenirea socialismului la putere. Atuncii când s-a instaurat dictatura militară, în 1964, gruparea a devenit clandestină, iar Rosseff s-a numărat printre cei care nu vedeau nimic greşit în a pune mâinile pe arme pentru a lupta cu regimul. 

dilma rousseff reuters

În anii 1960-1970, grupările afiliate sau chiar din care Rosseff a făcut parte aveau operaţiuni de gherilă şi răpeau diplomaţi străini, condiţionând eliberarea de lor de punerea în libertate a unor deţiniţi politici. 

Divorţ după o căsnicie de 25 de ani

Până în 1973 divorţase deja de primul soţ, şi el tot activist de stânga. S-a mutat în Rio Grande do Sul, acolo unde cel de-al doilea soţ ispăşea o pedeaspă cu închisoare de patru ani, tot pe considerente politice. Acolo, ea şi-a reluat studiile, a mers la universitate, s-a angajat întrr-o funcţie publică în guvernul local şi a născut o fiică, Paula. 

În 1986 a fost numită şef peste finanţele locale din Porto Alegre şi atunci a început să înflorească o carieră politică. În 1993 a devenit ministru pentru Energie. În timpul acelui mandat, reţeua de distribuţie pentru electricitate a statului s-a majorat cu 1.000 de kilometri, au fost construite mai multe noi baraje pentru centrale hidroelectrice. 

În 1994, după aproape 25 de ani de căsnicie, Rosseff a divorţat încă o dată. Eşecul din viaţa personală a fost dublat de o nereuşită academică din 1998, când nu a reuşit să-şi obţină doctoratul în ştiinţe sociale. 

Însă cea mai importantă luptă câştigată de Rousseff este, fără îndoială, cea împotriva cancerului limfatic. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite