De ce Australia îşi poate permite să întârzie vaccinarea populaţiei anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Beneficiind de vară şi de o situaţie epidemiologică sub control, Australia îşi poate permite să nu se grăbească în vaccinarea populaţiei anti-COVID-19.

Australia reprezintă un caz atipic în eforturile de imunizare împotriva noului coronavirus. În timp ce majoritatea statelor dezvoltate din lume se grăbesc să-şi vaccineze populaţiile anti-COVID-19, ţara cangurilor întârzie lansarea acestui proces. În Australia, primele doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi distribuite în a doua parte a lunii februarie. Anunţul a fost făcut joia trecută de către premierul Scott Morrison şi i-a luat oarecum prin surprindere pe australieni, în condiţiile în care guvernul şi autorităţile sanitare preconizau începerea vaccinării abia la începutul lui martie.

Privilegiul Australiei

Spre deosebire de ţările din emisfera nordică, care se confruntă cu urgenţe medicale legate de COVID-19 în mijlocul iernii, ţara de la antipozi se bucură din plin de vară. În plus, la fel ca majoritatea statelor dezvoltate asiatice, mizează pe prevenţie şi pe eliminarea focarelor prin carantinare încă din fază incipientă. Astfel, Australia îşi poate permite începerea vaccinării abia în martie, atunci când toamna îşi va intra în drepturi pe teritoriul său. Între timp, autorităţile se pregătesc de zor pentru lansarea acestui proces

„Australia nu este într-o situaţie de urgenţă precum Regatul Unit”, a ţinut să sublinieze Scott Morrison la întrebarea de ce nu dă start vaccinării anti-COVID-19 mai devreme.

Carantinarea rapidă, măsura preferată

Deocamdată, Australia evaluează campaniile de vaccinare din restul lumii şi se focusează pe carantinare, fapt surprins recent. Vineri, după confimarea unui caz cu tulpina britanică de SARS-CoV-2, peste 2 milioane de locuitori din Brisbane au intrat în „lockdown” pentru trei zile. În tot acest interval de timp, autorităţile au efectuat zeci de mii de teste. După ce niciunul dintre teste nu a fost pozitiv, Brisbane a ieşit luni seara din carantină.

„Dorim să ne asigurăm că am acţionat rapid, am acţionat cu forţă şi în mod decisiv”, a explicat măsurile premierul statului Queensland, Annastacia Palaszczuk, ţinând să adauge că „lockdown-ul” nu a fost „cu siguranţă o reacţie excesivă”.

„Dacă stai trei zile în carantină acum, poţi evita să stai 30 de zile în viitor”, a subliniat oficialul australian.

O politică ce a ţinut noul coronavirus relativ departe de teritoriul australian. Până în prezent, Australia a înregistrat 28.614 de cazuri de COVID-19, dintre care 909 fatale, la o populaţie de aproape 26 de milioane de locuitori.

Achiziţii masive de vaccinuri anti-COVID-19

Potrivit premierului australian, unele probleme legate de vaccinare sunt cauzate de faptul că ţările sunt presate să acţioneze urgent. Australia, în schimb, îşi permite să urmărească situaţia, să analizeze toate problemele apărute şi să încerce să le elimine atunci când va desfăşura campania de vaccinare. În această ordine idei, Morrison a dat asigurări că autorităţile australiene vor testa toate loturile de vaccin înainte de a le distribui populaţiei.

Până atunci, Australia se dotează cu vaccinuri anti-COVID-19. Canberra a semnat deja un contract pentru achiziţionarea a aproape 54 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea din Oxford. În plus, Australia a încheiat acorduri pentru cumpărarea în acest an a 51 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 de la compania americană Novavax şi 10 milioane de doze de la grupul americano-german Pfizer/BioNTech.

Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Japonia, ţări care au mizat la rândul lor pe prevenţie şi carantinare, îşi permit la rândul lor să procedeze la fel ca Australia în cazul vaccinării populaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite