Criminalul vrea psiholog japonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anders Breivik, autorul masacrului din 22 iulie care a cutremurat o lume întreagă, vrea să fie evaluat, din punct de vedere psihiatric, de către un specialist nipon.

Breivik este convins că un medic din Ţara Soarelui Răsare ar putea „să-l înţeleagă mai bine decât unul european“. „Această dorinţă are legătură cu conceptul său de onoare, consideră că un japonez l-ar înţelege mai bine decât un european“, explică Geir Lippestad, avocatul lui Breivik, în paginile cotidianului „Dagens Naeringsliv“.

Doi psihiatri norvegieni au fost desemnaţi deja de tribunalul din Oslo să decidă dacă ucigaşul (al cărui avocat susţine că „pare dement“) poate fi considerat, din punct de vedere penal, responsabil. Într-un interviu recent acordat AFP, un expert norvegian în terorism şi islam a explicat că Breivik, în „manifestul“ de 1.500 de pagini dat publicităţii exact înainte de a comite atrocităţile, se considera „un cruciat plecat la război împotriva islamului“, fiind „fascinat de Japonia şi de Coreea“.

Pe baza primelor elemente referitoare la personalitatea criminalului, psihiatrii sunt de părere că este foarte probabil ca, la sfârşitul anchetei, el să fie considerat „responsabil din punct de vedere penal“. Această decizie ar deschide mai degrabă calea unui proces şi unei pedepse cu închisoarea, decât unei eventuale internări a criminalului într-o instituţie cu profil psihiatric. Deocamdată, Breivik riscă să fie condamnat la 21 de ani de detenţie pentru „terorism“, dar ar putea primi deopotrivă 30 de ani de puşcărie dacă va fi găsit vinovat de „crime împotriva umanităţii“, prevedere introdusă în 2008 într-o nouă secţiune a Codului Penal norvegian.

Videojocuri retrase

Un alt efect colateral al tragediei din Oslo este retragerea de la vânzare a unor jocuri video. Cotidianul norvegian „Rogalands Avis“ scrie că lanţul de magazine Coop Norvegia (unul dintre cele mai cunoscute) a decis să retragă de la vânzare 51 de jocuri video. Directorul lanţului a declarat că „este o decizie dictată de respectul pentru persoanele afectate şi pentru victimele masacrului“. Printre videojocurile retrase se regăsesc „World of Warcraft“ şi „Call of Duty 4: Modern Warfare“, „Homefront“ sau „Sniper”“, jocuri pe care Anders Breivik a mărturisit în „manifest“ că le-a jucat, „ca să se antreneze pentru planul său“.Geir Inge Stokke, directorul Coop Norvegia a mai precizat că „alţii trebuie să evalueze efectele negative din punct de vedere psihologic ale acestor jocuri, dar noi, pentru moment, avem obligaţia să le scoatem de la vânzare. Nu aş fi mirat dacă şi alţii ar face la fel“.

“Noi, pentru moment, avem obligaţia să scoatem jocurile de la vânzare. Nu aş fi mirat dacă şi alţii ar face la fel.''
Geir Inge Stokke directorul Coop Norvegia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite