Ce se ascunde în spatele noii tactici a Statului Islamic, dezvăluită prin ultime filme cu jurnalistul britanic John Cantlie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Islamic pare că a schimbat tactica, înlocuind filmele groteşti cu predici. Costumul portocaliu este acelaşi, dar acum nu mai există un călău mascat, nu mai este niciun cuţit şi nici un decor deşertic. Noile filme produse de Statul Islamic din Irak şi Siria (ISIS) îl arată pe jurnalistul britanic John Cantlie ţinând discursuri din spatele unui birou.

În timp ce SUA îşi începea campania de bombardare a ţintelor ISIS din Siria, gruparea a schimbat tactica propagandei. În primele două producţii ISIS din noua serie, date publicităţii pe Twitter în ultimele zile de către centrul media Al-Furqan al grupării extremiste, Cantlie avertizează Occidentul împotriva războiului început contra ISIS, îmbrăcat în acelaşi costum portocaliu, dar de data aceasta dintr-o încăpere, în spatele unui birou, notează „Time“.

După două războaie dezastruoase şi extrem de nepopulare în Afganistan şi Irak, de ce guvernele noastre sunt atât de dornice să se implice în alt conflict de necâştigat? Vă voi arăta adevărul din spatele motivaţiilor ISIS“, spune Cantlie în primul video.

„Însă pentru ISIS, motivaţia din spatele filmului este, cel mai probabil, frica“, este de părere Rita Katz, directorul Grupului SITE al serviciilor secrete, care urmăreşte activitatea online a grupărilor extremiste. Uciderea cetăţenilor britanici şi americani, acum şi francezi, nu a reuşit să împiedice atacurile aeriene, aşa că gruparea se foloseşte de filme pentru a susţine că orice intervenţie străină împotriva califatului islamic auto-declarat este în van.

Mai mult, pentru a-şi demonstra punctul de vedere, ISIS se foloseşte de o tactică jihadistă cunoscută: citarea occidentalilor care sunt împotriva războiului. În cea de-a doua lectură forţată a lui Cantlie, un video lung de aproape şase minute dat publicităţii marţi, jurnalistul britanic, citind de pe un scenariu pregătit, vorbeşte despre un fost ofiţer CIA, Michael Scheuer, pe care îl laudă datorită cunoştinţelor „considerabile“ pe care le are despre lumea musulmană.

Să trecem la subiect cu un citat al fostului şef al CIA care este un oponent fervent al campaniei de intervenţie – Michael Scheuer: «Preşedintele Obama nu are nici cea mai mică intenţie de a învinge Statul Islamic»“, spune Cantlie, citându-l pe Scheuer pentru a susţine că o strategie militară care se bazează pe bombardamente, dar lasă la o parte trupele de teren, este o jumătate de măsură. Mai târziu, în film, Cantlie citează un al doilea oficial american, fostul guvernator republican al statului New Jersey Tom Kean, care spunea că SUA „au eşuat să anticipeze“ dezvoltarea ISIS.

În predicile video, liderii islamişti amestecă în mod obişnuit citate de-ale oficialilor de top din Occident pentru a-şi susţine punctul de vedere împotriva SUA şi aliaţilor. „Nu e nimic mai bun decât să se folosească de propriile noastre cuvinte împotriva noastră“, crede Katz.

Scheuer, un veteran al acţiunilor CIA-ului împotriva lui Osama bin Laden, este o sursă favorită pentru jihadişti. Cuvintele sale au fost redate în filmele de propagandă şi în literatura de specialitate de cel puţin 16 ori din 2007, potrivit unei baze de date alcătuită de SITE. Referire la el au făcut şi liderul Al Qaeda Ayman al-Zawahiri, dar şi purtătorul de cuvânt Al Qaeda, de origine americană, Adam Gadahn şi chiar un lider senior al grupului islamist somalez Al Shabab.

Însă Scheuer nu este singurul citat. Şi Bin Laden şi Zawahiri l-au citat pe jurnalistul Bob Woodward care relata din cadrul preşedinţiei americane. Gadahn a invocat de două ori materialele scrise de autorul american John Perkins, ale cărui volume au intenţia de a dezvălui interesele economice ale armatei SUA în afara ţării. Născut în California, numele adevărat al lui Gadahn este Bernie Madoff, dezvăluit chiar de el în timpul unui discurs din 2009 despre zgârcenia sistemului financiar american.

Cuvintele preşedintelui Barack Obama şi ale oficialilor seniori din administraţia sa sunt, în mod obişnuit, folosite de propaganda extremistă pentru o cauză sau alta. Aşa sunt şi editorialele unor jurnalişti cunoscuţi. Thomas Friedman, editorialist al „New York Times“ a fost invocat de cel puţin trei ori de Zawahiri, în timp ce lui Bin Laden îi plăcea să împrumute critica lui Noam Chomsky pentru a susţine depravarea SUA.

Ultimul film împrumută un termen chiar de la Obama. „Preşedintele a numit, odată, războiul lui George Bush ca fiind «tâmpit»“, continuă Cantlie, sugerând că succesorul lui Bush va intra într-un război asemănător. Atâta vreme cât seria predicilor teroriste continuă, la fel o va face şi folosirea cuvintelor duşmanului împotriva lui, conchide „Times“.


Citeşte şi:

VIDEO Statul Islamic a difuzat o înregistrare video cu jurnalistul britanic ostatic John Cantlie

Jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au difuzat joi o înregistrare video cu un jurnalist britanic independent, John Cantlie, în care acesta afirmă că a fost răpit de grupare după ce a sosit, în noiembrie 2012, în Siria, relatează AFP.

Al doilea film cu ostaticul britanic John Cantlie: Occidentul subestimează puterea şi zelul Statului Islamic

Un al doilea film cu ostaticul britanic a fost dat publicităţii de militanţii Statului Islamic (SI). Cea de-a doua filmare cu John Cantlie a apărut la mai puţin de o săptămână după primul video cu britanicul răpit în 2012 în Siria.

SUA aruncă bombe la promoţie pentru toţi jihadiştii din Siria

Sub acoperirea atacurilor îndreptate asupra grupării Statul Islamic, armata americană a lovit în ultimele zile mai multe poziţii din Siria ale organizaţiilor teroriste al-Qaeda şi Khorosan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite