Brazilia, noul epicentru al pandemiei de coronavirus: peste 1.000 de morţi pentru a patra zi consecutiv. Pragul de 350.000 de decese de covid-19, depăşit în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazilia a înregistrat 1.039 de morţi de covid-19 în ultimele 24 ore, un bilanţ zilnic de peste 1.000 de decese înregistrat a patra zi la rând, relatează AFP. Bilanţul deceselor de boala provocată de noul coronavirus a depăşit pragul de 350.000 pe plan mondial.

Cea mai mare ţară din America Latină înregistrează de-acum 24.512 de morţi, potrivit datelor oficiale prezentate marţi de Guvernul brazilian.

Comunitatea ştiinţifică consideră însă că aceste date sunt mult subevaluate.

Timp de patru zile, până luni, Brazilia a fost ţara care a înregistrat cel mai mare bilanţ zilnic al morţilor din cauza covid-19 din lume - depăşind de-acum Statele Unite, cea mai îndoliată ţară din lume (aproape 100.000 de morţi).

Brazilia înregistrează 391.222 de contaminări confirmate cu noul coronavirus, la o populaţie de 210 milioane de locuitori.

Cele mai afectate state braziliene sunt Sao Paulo şi Rio de Janeiro, unde serviciile de terapie intensivă sunt foarte aproape de saturare, la fel ca în mai multe state din nordul şi nord-estul ţării.

Sao Paulo înregistra marţi seara (ora locală) 6.423 de morţi şi peste 86.000 de contaminări, iar Rio, unde boala a accelerat puternic de o săptămână, se înregistrau 4.361 de morţi şi peste 40.000 de cazuri.

Aceste două state au decretat de la sfârşitul lui martie izolarea populaţiei, în pofida aprigei opoziţii a preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Însă această măsură nu este însoţită de vreo măsură coercitivă şi nu este suficientă în vederea unei opriri a răspândirii noului coronavirus, notează AFP.

Ministerul brazilian al Sănătăţii a anunţat luni că îşi menţine recomandarea folosirii hidroxiclorochinei în tratarea covid-19, în pofida hotărârii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a suspenda temporar testele clinice cu acest medicament, ca măsură de precauţie, din cauza ineficienţei şi riscurilor pe care le prezintă.

Hidroxiclorochina este promovată mai ales de Jair Bolsonaro, care, în ciuda bilanţului sumbru înregistrat de ţara sa, încă nu crede că noul coronavirus ar reprezenta un mare pericol.

Bolsonaro, care a comparat noul coronavirus cu o „mica gripă”, şi-a făcut un obicei din a sfida recomandările de sănătate şi din a-i ataca pe guvernatorii care au impus izolarea. La începutul epidemiei, el declara că ţara sa nu va ajunge niciodată în situaţia Italiei, întrucât are o populaţie mai blândă şi o climă mai caldă. Evoluţia bolii i-a arătat că a greşit grav făcând acea declaraţie. Cu toate acestea, preşedintele brazilian încă nu îşi recunoaşte iresponsabilitatea.

Europa, cel mai afectat continent

Pandemia de covid-19 s-a soldat cu peste 350.000 de morţi în lume, dintre care peste trei sferturi în Europa şi Statele Unite, potrivit unui bilanţ întocmit miercuri din surse oficiale de AFP.

În total, 350.196 de decese au fost înregistrate în lume - la 5.589.389 de cazuri -, dintre care 173.713 în Europa (2.057.414 de cazuri) - cel mai afectat continent.

Statele Unite au înregistrat cei mai mulţi morţi - 98.929 -, urmate de Regatul Unit (37.048), Italia (32.955), Franţa (28.530) şi Spania (27.117).

OMS: Americile, noul epicentru al pandemiei

Americile au devenit noul epicentru al pandemiei provocate de coronavirus, notează OMS, averizând că urmează săptămâni grele.

Un studiu realizat în SUA arată că numărul deceselor va creşte în Brazilia şi alte ţări din America Latină până în luna august.

„Acum nu este momentul ca ţările să reducă restricţiile”, a spus marţi, într-o videoconferinţă, Carissa Etienne, director OMS pentru Americi şi şefa Pan American Health Organization. „Regiunea noastră a devenit epicentrul pandemiei de Covid-19”.

Directori ai PAHO au avertizat că urmează săptămâni „foarte grele” pentru regiune şi că Brazilia este departe de momentul în care epidemia se va încheia. 

În America de Nord şi America de Sud au fost înregistrate în total peste 2,4 milioane de contaminări cu noul coronavirus şi mai mult de 143.000 de decese. 

America Latină a depăşit Europa şi SUA ca număr de infecţii depistate zilnic, a mai spus Etienne.

OMS este îngrijorată şi de evoluţia accelerată a epidemiei în Peru, Chile, El Salvador, Guatemala şi Nicaragua.

Luni, rata mortalităţii zilnice din Brazilia a devenit cea mai ridicată din lume. Un studiu al University of Washington a avertizat că bilanţul deceselor ar putea ajunge la 125.000 până în luna august.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite