Avertisment OMS: Varianta Omicron poate duce la colapsul sistemelor medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin omicron coronavirus covid FOTO Shutterstock

Omicron continuă să prezinte un risc „foarte ridicat” şi ar putea suprasolicita sistemele de îngrijire medicală, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în vreme ce noua tulpină a coronavirusului făcea ca în multe ţări să se înregistreze noi recorduri de infectări şi decese.

La scară globală, numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirusul de tip nou a crescut în ultima săptămână cu 11%, făcând guvernele din China, Franţa şi Germania, printre altele, să caute cu şi mai mare greutate un compromis între restricţiile anti-pandemie şi nevoia de a ţine economiile şi societăţile deschise.

AFP relatează că Olanda şi Elveţia au anunţat că Omicron a devenit tulpina predominantă.

Între timp, deşi unele studii noi sugerează că Omicron ar provoca îmbolnăviri mai puţin grave, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut un nou apel la precauţie.

„Riscul general legat de noua tulpină Omicron rămâne foarte ridicat”, a spus agenţia de sănătate a Naţiunilor Unite în trecerea în revistă săptămânală a evoluţiei pandemiei.

„Dovezi consistente arată că tulpina Omicron se răspândeşte mai rapid decât Delta, cu un interval de dublare de două până la trei zile”.

OMS a mai spus – pe o notă pozitivă – că datele preliminare din Marea Britanie, Africa de Sud şi Danemarca arată că în comparaţie cu Delta, riscul de spitalizare cu Omicron este mai scăzut. Experţii au insistat însă că e nevoie de mai multe date pentru a stabili mai precis gravitatea noii tulpini.

Chiar dacă datele preliminare mai optimiste se adeveresc, răspândirea foarte rapidă a tulpinii „tot se va solda cu un număr mare de spitalizări, mai ales din rândurile nevaccinaţilor, provocând dificultăţi pe scară largă sistemelor de îngrijire medicală şi altor servicii fundamentale”, a spus Catherine Smallwood, manager pentru COVID în Europa la OMS.

Din nou Europa a devenit unul din epicentrele pandemiei soldate până acum, oficial, cu 5,4 milioane de decese la scară globală. Franţa, Germania, Grecia şi Portugalia au raportat marţi numere record de cazuri noi. În Franţa s-au înregistrat aproape 180.000 de infecţii în 24 de ore. Multe ţări europene au reimpus restricţii, în ciuda consecinţelor economice şi sociale negative.

Al doilea an la rând, germanii vor avea restricţii de revelion. Finlanda a anunţat marţi că nu va mai permite intrarea în ţară străinilor nevaccinaţi. Suedia cere începând de marţi teste negative străinilor, la graniţă, la o zi după ce Danemarca a impus o măsură similară.

Creşterea rapidă a cazurilor în multe regiuni a dat peste cap planuri de călătorie la sfârşit de an, mii de zboruri fiind anulate la scară globală.

Sunt ameninţate şi mari evenimente sportive. Liga engleză de fotbal se confruntă cu un număr record de cazuri, iar China a impus lockdown strict la milioane de oameni în vederea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite