Atacarea Iranului ar avea consecinţe ecologice grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestigioşi oameni de ştiinţă, printre care fizicianulmatematician rus Aleksei Riaboşapko, membru al Academiei Ruse de Ştiinţă, sunt de părere că un eventual atac asupra Iranului ar avea

Prestigioşi oameni de ştiinţă, printre care fizicianulmatematician rus Aleksei Riaboşapko, membru al Academiei Ruse de Ştiinţă, sunt de părere că un eventual atac asupra Iranului ar avea urmări neprevăzute şi greu de controlat asupra mediului.

Pentru a determina aceste consecinţe, au fost identificate cele două categorii de situri de pe teritoriul Iranului, a căror distrugere ar provoca o problemă ecologică de anvergură. Pe de-o parte, sunt cele unde se fabrică materiale radioactive (plus depozitele acestora), iar pe de alta, siturile petroliere, incluzând puţurile, rafinăriile şi rezervoarele mari. Unul dintre reactoarele ce ar putea fi vizate într-un atac este cel de lângă Teheran, construit de americani în 1967, cu o capacitate de 5 MW, care foloseşte drept combustibil uraniumul îmbogăţit. În conformitate cu regulile de securitate internaţională, un sit nuclear trebuie să suporte şocul turbinei unui avion militar care zboară cu viteza sunetului. Dar, în cazul unui eventual impact cu o rachetă de croazieră, radioactivitatea degajată în atmosferă ar provoca daune ecologice pe suprafeţe de zeci de kilometri şi o încălzire semnificativă a zonei active.

Teheranul şi Israelul, o combinaţie letală

Este foarte probabil ca, în cazul unei agresiuni americane asupra Iranului, acesta din urmă să atace, la rândui, Israelul, spre care va lansa rachete cu rază medie de acţiune, cu intenţia de a-i distruge siturile nucleare. Cel mai vizat ar fi, susţine matematicianul rus, reactorul nuclear de lângă Dimona, cu o capacitate de 150 MW. O lovitură asupra acestuia ar provoca un răspuns la fel de dur al Israelului, inclusiv unul nuclear. Potrivit experţilor, acest stat posedă între 100 şi 300 de focoase nucleare. Dacă această confruntare ar avea loc, atunci ar conduce la o catastrofă de anvergură globală. Efectele ar fi asemănătoare cu cele de la Nagasaki şi Hiroshima, dar pe zone mult mai extinse, iar dezastrul ecologic ar fi pe măsura celui umanitar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite