Arabia Saudită urmează să le permită femeilor accesul pe stadioane sportive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO REUTERS
FOTO REUTERS

Pentru prima oară, Arabia Saudită le va permite femeilor să participe la evenimente sportive care au loc pe stadioane, începând cu anul următor, relatează BBC.

Deocamdată, doar în câteva stadioane din trei oraşe femeile vor avea acest drept: Riyadh, Jeddah şi Dammam.

Venită în urma ridicării istorice a unei alte interdicţii (n.red.: cea de a conduce o maşină), decizia reprezintă încă un pas în efortul de a le acord mai multe libertăţi femeilor din Arabia Saudită, care încă se confruntă cu reguli severe de segregare pe motive de gen.

Prinţul Mohammed bin Salman este cel care conduce o mişcare de modernizare a societăţii saudite şi de stimulare a economiei.

Autoritatea sportivă a ţării a declarat că vor începe pregătirile corespunzătoare pe trei stadioane, astfel încât „să poată găzdui familii încă de la începutul anului 2018”.

Ca parte a schimbării, mai multe restaurante, cafenele şi monitoare urmează să fie instalate în interiorul stadioanelor respective, după ce, până în prezent, locurile respective erau exclusive pentru bărbaţi.

Miercurea trecută, prinţul Mohammed declara că cheia planurilor sale de a moderniza ţara reprezintă întoarcerea unui „islam moderat”. Acesta a mai adăugat că 70% din populaţia saudită era sub 30 de ani şi că îşi doreau o „viaţă în care rligia noastră să se traducă în toleranţă”.

Totuşi, există analişti care avertizează că planul său este riscant. Împărăţia s-a confruntat pe reţelele sociale cu mai multe reacţii negative din partea conservatorilor, după ce, luna trecută, aceasta le-a permis pentru prima oară femeilor să participe la festivităţile dedicate Zilei Naţionale, care au avut loc pe stadionul Regele Fahn din Riyad.

În ciuda anunţurilor din ultima perioadă, femeile din Arabia Saudită încă se confruntă cu restricţii severe, impuse de o formă strictă a Islamului Sunnit, cunoscut şi ca Wahhabism.

Femeile trebuie să respecte mai multe coduri stricte de îmbrăcămite şi nu trebuie să se asocieze cu bărbaţi faţă de care nu au nicio legătură. Dacă vor să călătorească, să lucreze sau să aibă acces la asistenţă medicală, femeile trebuie să fie însoţite (sau să primească o permisiune scrisă) de către un tutore bărbat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite