Ambasadorul sirian la ONU: Zeci de militari sirieni au inhalat gaze chimice

Ambasadorul sirian la ONU: Zeci de militari sirieni au inhalat gaze chimice

Ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Jaafari (dreapta)

Ambasadorul sirian la ONU Bashar Jaafari a declarat miercuri că zeci de militari sirieni au inhalat gaze toxice şi a cerut ONU să ancheteze aceste noi incidente „odioase“, relatează AFP.

Jaafari i-a cerut secretarului general al ONU Ban Ki-moon să prelungească misiunea echipei de experţi ONU, care se află în prezent în Siria pentru a investiga un presupus atac chimic al forţelor siriene comis în apropiere de Damasc pe 21 august.

Potrivit ambasadorului, „zeci" de militari sirieni au fost trataţi în spitale după incidentele care au avut loc pe 22, 24 şi 25 august, la periferia Damascului. El nu a oferit detalii suplimentare.

Jaafari a făcut aceste declaraţii în momentul în care ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate discutau cu uşile închise un proiect de rezoluţie britanic care justifica o lovitură militară împotriva regimului sirian.

Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq, a anunţat că ONU încă nu a primit o scrisoare oficială din partea Damascului în acest sens. El a reamintit că "prioritatea" anchetatorilor ONU este să clarifice incidentul de pe 21 august, la Ghouta, la periferia Damascului, şi nu a exclus că aceştia ar putea să treacă apoi la alte locuri.

El a precizat că ONU nu a cerut prelungirea perioadei iniţiale de 14 zile, cât ar urma să dureze misiunea de anchetă şi care expiră în acest weekend.

Anchetatorii „îşi continuă munca (...), ei vor pleca atunci când vor avea sentimentul că şi-au încheiat misiunea", a declarat Farhan Haq. Decizia de a părăsi Siria „se află în mâinile şefului de echipă", doctor Aake Sellström.

Experţii ONU au nevoie de patru zile pentru a-şi finaliza munca la faţa locului, a declarat miercuri secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: