Alertă radioactivă în Mexic, după furtul unui container cu iridiu

Alertă radioactivă în Mexic, după furtul unui container cu iridiu

Autorităţile au confirmat că substanţa furată este iridiu-192, extrem de periculoasă

Poliţia federală, forţele navale şi armata au fost plasate în stare de alertă în Mexic, iar autorităţile au emis şi o atenţionare cu grad ridicat de risc de contaminare pentru cinci state, după ce un container cu material radioactiv extrem de periculos a fost furat dintr-un camion.

Ştiri pe aceeaşi temă

Statele mexicane Tabasco, Campeche, Chiapas, Oaxaca şi Veracruz au fost plasate marţi în stare de alertă, a anunţat joi dimineaţă Ministerul Internelor de la Ciudad de Mexico. Autorităţile au confirmat că „mai mulţi hoţi” au furat „material radioactiv folosit în industria radiografierii”. Presa locală scrie că substanţa furată este iridiu-192. 
 
Aceasta se afla într-un container securizat pentru transport atunci când a fost furată, însă, dacă recipientul a fost deschis sau măcar avariat, persoanele care intră în contact cu substanţa sau pur şi simplu se află în apropierea containerului sunt în pericol de moarte. Riscul apare după o expunere de doar câteva minute. În cazul unei expuneri prelungite, efectele sunt aproape fără expecţie fatale. „Apropierea de o asemenea cantitate de material radioactiv neprotejat timp de ore sau zile poate fi fatală”, transmite Ministerul Internelor într-un comunicat.
 
Furtul a fost anunţat de compania Garantia Radiografica e Ingenieria, scrie cotidianul britanic „The Telegraph”. 
 
Nu este prima dată când Mexicul se confruntă cu o astfel de criză. În noiembrie 2013, un camion încărcat cu substanţa radioactivă cobalt-60 a fost furat de persoane care, după cum s-a dovedit ulterior, nu ştiau ce fură şi cât de periculoase sunt materialele. Mai multe persoane au fost spitalizate şi arestate ca urmare a acestui furt, iar autorităţile au recuperat camionul cu încărcătura integrală. 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: