Agresiuni sexuale în Biserică: 34 de episcopi şi-au depus demisiile în faţa Papei Francisc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
papa francisc foto biserica catolica a angliei si wales/via photopin.com
papa francisc foto biserica catolica a angliei si wales/via photopin.com

În martie, toţi cei 34 de episcopi din Chile (trei pensionari) şi-au pus demisiile în faţa Papei Francisc ca urmare a unor acuzaţii de muşamalizare a abuzurilor sexuale. În ianuarie, Papa însuşi a făcut o vizită în Chile.

În primăvara acestui an, un imens scandal sexual a cuprins Biserica Catolică. Deşi despre abuzurile sexuale inclusiv asupra minorilor făcute de episcopii şi preoţii catolici se tot aude de ceva ani în întreaga lume, din America până în Europa şi Australia, acum, datorită Papei Francisc, s-au luat măsuri.

Astfel, în martie, toţi cei 34 de episcopi din Chile (dintre care 3 erau pensionari) şi-au pus demisiile în faţa Papei ca urmare a unor acuzaţii de muşamalizare a abuzurilor sexuale. Nu că toţi aceştia au fost agresori sexuali, ci că au ascuns ani la rândul acuzaţiile. În ianuarie, Papa însuşi a făcut o vizită în Chile, unde, cu privire la un preot celebru, a declarat: 

„Nu există nici un fel de dovadă împotriva episcopului Barros. Totul este calomnios. Este clar?“

Ce-i drept, acel episcop a fost numit chiar de Papa Francisc în 2015, în ciuda criticilor din partea celor care îl cunoşteau, catolici locali, care susţineau că a păstrat secretul abuzurilor sexuale. Criticat pentru această afirmaţie, câteva zile mai târziu, Papa a trimis doi experţi în agresiuni sexuale de la Vatican în Chile să investigheze afirmaţiile referitoare la episcopul Barros. Unul dintre cei trimişi a fost Arhiepiscopul de Malta, Scicluna, cunoscut pentru investigaţiile sale în acest domeniu al agresiunilor sexuale, un Protector al Justiţiei. Înainte de a ajunge în Santiago, acesta s-a oprit la New York pentru a asculta una dintre victimele abuzurilor sexuale ale celebrului preot Karadima. În acele zile, într-un interviu în New York Times, victima, care a deschis un proces preotului-agresor şi a vorbit public încă din 2010, declara:

„Am suferit foarte mult. De aceea am ieşit în public. Am vrut să fiu sigur că nu a fost vorba de un sigur caz izolat, de cazul meu. Am avut prieteni care s-au sinucis. Aveam 15 ani când am devenit membru al parohiei, tatăl meu murise, eram deci un copil, un copil vulnerabil, care dorea să devină preot. Acest preot a abuzat copiii din parohia sa între anii 1958-2010 sau 2011. Era perceput ca un sfânt. Dacă îţi dădea o carte cu semnătura lui o păstrai ca pe moaşte. Mulţi dintre discipolii săi sunt episcopi. Toţi ştiau ce se întâmplă, dar nimeni nu a vorbit despre asta.“

În aprilie, Papa a recunoscut că a făcut „greşeli grave“ de judecată şi a invitat victimele abuzurilor sexuale la Roma pentru a le cere iertare. Astfel, în mai, trei dintre victime, Juan Carlos Cruz, James Hamilton şi José Andrés Murillo, au fost primite în audienţă de către Papa Francis în mod individual.

Tot în mai, Papa le-a ordonat tuturor episcopilor din Chile să participe la un summit de urgenţă la Vatican pentru a auzi rezultatele raportului experţilor, un raport de 2.300 de pagini.

Din păcate, Raportul a scos la iveală faptul că ierarhia catolică din Chile a acoperit în mod sistematic cazurile de abuz, a distrus dovezile şi, în loc să asculte, a acuzat victimele şi a arătat „neglijenţă gravă“ prin faptul că nu a protejat copiii de preoţii pedofili.

Astfel, Sfântul Părinte a devenit primul papă care a denunţat public o „cultură a abuzului şi a ascunzătorii“ în Biserica Catolică, spunând că îi este ruşine că victimele nu au fost ascultate.  

Întreaga ierarhie a bisericii din Chile este responsabilă în mod colectiv pentru „greşeli grave“ în tratarea cazurilor de abuz sexual şi pierderea credibilităţii bisericii.

Treptat, până astăzi, Papa a acceptat demisia a 5 dintre cei 34 de episcopi din Chile.

Pe 14 iulie o descindere a poliţiei din Chile în Temuco şi Villarrica a descoperit zeci de cutii de documente care detaliau investigaţiile conduse de Biserica Catolică împotriva a cinci preoţi suspecţi de abuz sexual. Joi, pe 12 iulie, preotul Oscar Muñoz (56 de ani) a fost trimis în arest preventiv fiind acuzat de abuzul sexual şi violarea a cel puţin 7 minori cu vârste între 11 şi 17 ani.

Clerici trimişi în închisoare

Tot în Chile, Jorge Galaz Espinoza (42 de ani) a fost găsit vinovat pentru violarea a doi minori cu retard mental. A fost condamnat la 15 ani de puşcărie. În 2009, Jaime Low Cabezas a primit o pedeapsă de 3 ani pentru abuz sexual contra unui minor de 15 ani. În Anglia, în 2013, protopopul catedralei din Lancaster (54 de ani) a primit o condamnare de 1 an pentru că a agresat sexual trei tineri seminarişti cu vârste cuprinse între 17 şi 24 de ani, fapte ce au avut loc între anii 1985 şi 1992. O petiţie cu 240 de semnături ale credincioşilor din parohie pentru susţinerea preotului nu a avut niciun efect.

Judecătorul cazului a declarat: „Este clar din probele sale că victima s-a aflat în imposibilitatea de a vă rezista din cauza poziţiei dumneavoastră de preot şi a autorităţii pe care o aveaţi asupra lui.“

În final, în Slovenia, Franc Frantar a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru că a abuzat sexual ani la rândul 16 minori.

În România... şşşşt!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite