Afganistan: Un raid american a ucis cel puţin 30 de civili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copil Afganistan FOTO AFP
Copil Afganistan FOTO AFP

Cel puţin 30 de civili au fost ucişi joi într-un atac aerian american în provincia Kunduz, potrivit oficialilor afgani, acolo unde un atac al talibanilor a ucis anterior doi soldaţi americani, transmite AFP.

Proteste au izbucnit în Kunduz după raid. Zeci de rude ale victimelor s-au adunat în afara birourilor guvernatorului, care se ocupa de transportul trupurilor moarte ale copiilor decedaţi. "Mi se rupe inima. Am pierdut şapte membri ai familiei. Vreau să ştiu de ce aceşti copii nevinovaţi au fost ucişi. Erau talibani?", a declarat pentru AFP Taza Gul, un muncitor de 55 de ani.

Forţele afgane susţinute de trupele coaliţiei au efectuat o operaţiune comună împotriva insurgenţilor talibani la periferia oraşului Kunduz, atunci când au nimerit sub focul insurgenţilor, ceea ce i-a determinat să ceară sprijin aerian din partea SUA.

"În bombardare, 30 de civili afgani au fost ucişi şi 25 au fost răniţi," a spus pentru AFP Mahmood Danish, purtătorul de cuvânt al executivului din nordul provinciei Afganistanului.

Un purtător de cuvânt al poliţiei, Mahmoodullah Akbari, a confirmat raportul, adăugând că au existat mai mulţi copii printre victime, inclusiv un copil de trei luni.

Sediul central al NATO din Afganistan şi un oficial american de apărare au confirmat că forţele americane au efectuat atacuri aeriene în Kunduz "pentru a-şi apăra forţele aliate sub atac", dar nu s-au pronunţat cu privire la numărul de victime civile.

Aceste surse au declarat că o anchetă a fost lansată pentru a determina circumstanţele bombardamentelor şi impactul pe care ele le-au avut asupra populaţiei civile.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner a recunoscut că a fost un "eveniment tragic".

Generalul Charles Cleveland, unul dintre liderii forţelor americane din Afganistan, a declarat că ancheta se desfăşoară în cooperare cu forţele afgane. Atacul a fost menit, de fapt, să sprijine o "operaţiune afgană", a spus el. "Luăm toate acuzaţiile de victime în rândul civililor foarte în serios", a menţionat el.

Problema victimelor în rândul civililor, după cincisprezece ani de campanie a NATO împotriva insurgenţilor afgani, aduce trupelor occidentale critici puternice din partea guvernului şi a opiniei publice.

Preşedintele Ashraf Ghani a spus că a fost "foarte întristat" de decesele din Kunduz, cerând trupelor să facă totul pentru a evita victimele civile şi i-a acuzat pe rebeli că se adăpostesc în casele locuite.

Raidul a urmat luptelor în care doi soldaţi americani şi trei membri ai forţelor speciale afgane au fost ucişi în timpul unei operaţiuni anti-taliban.

Insecuritate în creştere

Aceste evenimente evidenţiază insecuritatea în creştere după ce talibanii au încercat să cucerească capitala provinciei luna trecută, pentru a doua oară într-un an.

Aceste pierderi au loc cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA.

Cel care va câştiga dintre Hillary Clinton sau Donald Trump va trebui să se ocupe de cel mai lung conflict desfăşurat vreodată de Statele Unite, pentru care nu se întrevede vreun sfârşit.

Odată cu retragerea majorităţii forţelor occidentale în 2014, operaţiunea Resolute Support din Afganistan numără 12.000 de oameni, din care aproape 10.000 sunt americani însărcinaţi să consilieze şi să asiste colegii lor afgani.

După prelungirea mandatului soldaţilor, în iunie, de către preşedintele Barack Obama, trupele americane au condus şi lovituri aeriene pentru a-şi proteja aliaţii afgani sau pentru a bloca înaintarea insurgenţilor islamişti.

Deşi NATO publică în mod regulat comunicate entuziaste cu privire la progresul trupelor afgane în lupta cu insurgenţii, încă de la încheierea misiunii de luptă a NATO de acum aproape doi ani, afganii au înregistrat pierderi uriaşe.

În 2015, primul an al acordului Helm cu rebelii islamişti, forţele afgane au pierdut aproximativ 5.000 de oameni. În 2016, ţinând cont că sezonul de luptă nu s-a terminat încă, pierderile sunt chiar mai alarmante: 5523 de oameni ucişi între 1 ianuarie şi 19 august, potrivit inspectorului general pentru Reconstrucţia Afganistan (SIGAR), o organizaţie americană.

Prin comparaţie, de la invazia condusă de SUA în Afganistan, în 2001, 2.000 de soldaţi americani au murit în luptă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite