Acordul care închide războiul comercial dintre Europa şi America pe subiectul importurilor de vită cu hormoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul European a aprobat ieri un acord care pune capăt războiului comercial dintre Uniune şi continentul nord-american, SUA şi Canada, vechi de 20 de ani şi declanşat pe tema importurilor de vită tratată cu hormoni.

Acordul a fost elaborat de Comisia Europeană şi a trecut ieri, cu mici schimbări, prin Parlamentul UE.

Documentul stabileşte concesii, de o parte şi de alta: creşte la 48.200 de tone cota importurilor UE de carne de vită de calitate, iar americanii şi canadienii suspendă taxele impuse Europei ca sancţiune pentru interzicerea cărnii tratate cu hormoni.

Astfel, acordul permite Uniunii Europene să menţină interdicţia privind importurile de carne de vită tratată cu hormoni în schimbul creşterii cotei sale de importuri de carne de calitate superioară din SUA şi Canada.

Acesta taxe erau aplicate exporturilor de produse originare din statele membre şi se ridicau la o valoarea totală de peste 250 de milioane de dolari, la preţurile actuale.

"Aceste taxe au îngreunat exporturile Uniunii Europene şi au dus la pierderea cotei de piaţă pentru producătorii din Uniunea Europeană. Produsele din UE afectate de aceste sancţiuni au inclus produsele din carne de bovine şi porcine, brânza Roquefort, ciocolată, sucuri, gemuri şi trufele proaspete", potrivit comunicatului PE.

Pe lista neagră a exporturilor către SUA şi Canada rămâne un stat din UE, Marea Britanie, pentru produsele căreia se vor aplica în continuare taxele respective.

 Istoria războiului

Europa a interzis în 1988 importurile de carne de vită tratată cu anumiţi hormoni de creştere, fapt ce-a afectat în special SUA şi Canada, principalii exportatori.

În 1996, SUA şi Canada au atacat interdicţia în sistemul de soluţionare a litigiilor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi primit aprobarea pentru impunerea unor sancţiuni comerciale importurilor dinspre UE.

Principalele state afectate de decizie sunt Italia, cu o producţie în valoare de peste 99 de milioane de dolari americani, Polonia (25 milioane de. dolari americani), Grecia şi Irlanda (24 milioane de dolari americani fiecare), Germania şi Danemarca (19 milioane dolari americani fiecare), Franţa (13 milioane de dolari americani) şi Spania (9 milioane de dolari americani).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite