1 mai pe glob: violenţe, proteste şi greve

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paradă de 1 Mai , la Moscova
Paradă de 1 Mai , la Moscova

Sute de mii de oameni din mai multe ţări ale lumii au profitat de sărbătoarea 1 mai, Ziua Muncii, pentru a cere condiţii mai bune de muncă şi salarii mai mari. Ruşii şi britanicii au organizat marşuri, în timp ce filipinezii, chinezii şi indonezienii au protestat faţă de condiţiile în care sunt nevoiţi să muncească.

Rusia: Aproximativ 100.000 de persoane au defilat vineri în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia zilei de 1 Mai, manifestaţie ce a fost organizată pentru a doua oară lângă Kremlin de la destrămarea fostei URSS, potrivit unui anunţ al autorităţilor capitalei, relatează AFP.

„Este o frumoasă tradiţie de a reîncepe să se defileze în Piaţa Roşie“, a declarat cu satisfacţie primarul Moscovei, Serghei Sobianin, citat de agenţia Interfax. „Peste 100.000 de persoane“ au defilat, potrivit primarului, în timp ce un jurnalist al AFP estima numărul manifestanţilor a fi între 60.000 şi 80.000.

Pentru a doua oară din 1991, autorităţile moscovite au decis reluarea tradiţiei sovietice a defilării în Piaţa Roşie, unde 1 Mai era ocazia unor mari defilări prin faţa conducătorilor ţării.

Pe o vreme mohorâtă, mulţimea, care agita numeroase drapele ruseşti, arbora şi banderole cu sloganuri patriotice precum ''Sunt mândru de ţara mea !'' şi „Putin, patrie şi libertate !“. Alte pancarte, mai puţin vizibile, făceau referire la dificultăţile economice cu care se confruntă ţara de mai multe luni. „Preţurile cresc: dublaţi-ne salariu !“.

Ceva mai departe în Moscova, între trei mii şi cinci mii de ruşi au participat la un marş organizat de comunişti, care s-a încheiat la statuia lui Karl Marx, în centrul capitalei.

stalin

La Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, situat în nord-vestul ţării, mai multe mii de persoane au defilat în cortegii eteroclite pe bulevardul central al fostei capitale imperiale. Într-una din coloane se aflau sub culorile curcubeului circa 200 de persoane favorabile cauzei homosexuale, în timp ce în altă coloană defilau opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin şi care cereau „prinderea asasinilor lui Boris Nemţov“, opozantul ucis cu gloanţe pe 27 februarie în apropiere de Kremlin. 

Franţa: Manifestaţiile tradiţionale de 1 Mai s-au desfăşurat vineri în mod separat în Franţa unde sindicatele au participat la evenimente distincte şi unde cofondatorul Frontului Naţional (FN, de extremă-dreaptă) a arătat că războiul cu fiica sa, preşedinta partidului, continuă, relatează AFP.

„Fiecare este la locul său“, a declarat preşedintele de onoare al FN, Jean-Marie Le Pen, înainte de a depune la Paris, ca în fiecare an, o jerbă de flori la picioarele unei statui a Ioanei d'Arc, eroină a războiului împotriva englezilor în secolul al XV-lea. Fiica sa, Marine, făcuse acelaşi lucru, dar mai devreme, în cursul dimineţii.

femen mai

Femen, s-au autoinvitat la protest

Trei militante Femen, cu sânii goi şi purtând inscripţia „Heil Le Pen“ pe piept, cu portavoce în mâini, au perturbat vineri dintr-un balcon un discurs al conducătoarei partidului Frontul Naţional, Marine Le Pen, în Piaţa Operei, în centrul Parisului, relatează AFP.

Portugalia: Traficul aerian a fost puternic perturbat, vineri, în Portugalia, din cauza demarării unei greve de zece zile de către piloţii companiei TAP Portugal, care solicită aplicarea acordurilor încheiate în vederea privatizării companiei, transmite AFP.

O treime dintre zboruri erau anulate, vineri dimineaţa, a declarat un purtător de cuvânt de la TAP, care a precizat că vor fi asigurate, totuşi, cel puţin 10% dintre cele 300 de zboruri zilnice ale companiei.

Piloţii de la TAP au intrat, vineri, în grevă pentru a cere Guvernului şi conducerii companiei să respecte un acord încheiat anterior, potrivit căruia piloţii urmau să primească între 10 şi 20% dintre acţiunile TAP în cazul în care compania va fi privatizată.

Turcia: Poliţia turcă a intervenit vineri la Istanbul pentru a dispersa peste o mie de persoane care doreau că sărbătorească ziua de 1 Mai în Piaţa Taksim, declarată zonă interzisă de către guvernul islamo-conservator, relatează AFP.

Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i respinge pe manifestanţi, reuniţi în cartierul Besiktas, la apelul mai multor sindicate şi partide politice din opoziţie, pentru a denunţa interdicţia impusă de autorităţi.

proteste ankara  turcia FOTO reuters

Câteva mici grupuri de militanţi ai unor organizaţii şi partide de extrema-stângă au ripostat cu sticle, pietre şi focuri de artificii, în timp ce marea majoritate a manifestanţilor se împrăştiau pe străduţele cartierului.

Înainte de intervenţia masivă, câteva incidente izolate între protestatari şi forţele de ordine au fost raportate de către media turce în jurul Pieţei Taksim, unde accesul a fost total închis de către poliţişti.

Potrivit unui bilanţ provizoriu anunţat de conducerea poliţiei din Istanbul, 134 de persoane au fost arestate până în prezent în cel mai mare oraş al Turciei.
 

Grecia: Ministrul elen de finanţe, Yanis Varoufakis, a participat vineri la manifestaţiile organizate la apelul sindicatelor la Atena pentru a celebra ziua de 1 Mai, care au reunit mii de persoane, potrivit AFP.

Controversatul şi foarte mediatizatul ministru al guvernului radical al stângii Syriza a sosit la amiază în piaţa Klafthmonos, în apropiere de centrul Atenei, unde sindicatele Confederaţia generală a muncitorilor (GSEE) şi Adedy au organizat manifestaţii ce au reunit aproape 2.500 de persoane, conform unei surse poliţieneşti.

Însoţit de trei miniştri ai guvernului stângii radicale al lui Alexis Tsipras, Yanis Varoufakis a salutat manifestanţii înainte de a părăsi locul la începutul marşului spre piaţa apropiată Syntagma, de lângă parlament.

Yanis Varoufakis este în centrul atenţiei opiniei publice, fiind făcut responsabil de unii dintre omologii săi din zona euro pentru tergiversarea negocierilor între guvernul grec şi creditorii ţării, UE şi FMI.

Aceste discuţii întârzie să se finalizeze asupra unui acord cu privire la reformele pe care Grecia ar trebui să le adopte pentru a se asigura de continuarea venirii împrumuturilor internaţionale, vitale pentru ţara lipsită de fonduri.

image

În afară de defilarea sindicatelor, alte două adunări separate au avut loc vineri la Atena: cea a Frontului luptei muncitorilor (Pame), mişcare apropiată Partidului comunist KKE, reunind 7.000 de persoane în piaţa Syntagma, potrivit poliţiei, şi o a treia — a grupurilor de stânga—reunind 1.500 de persoane.

„Niciun sacrificiu pentru datorie şi pentru euro“, era scris pe o pancartă la Atena.

Sute de manifestanţi ai Pame agitau drapele roşii, în timp ce unii manifestanţi ai sindicatelor ţineau în mână o garoafă roşie.

„1 Mai e ziua luptei şi a onoarei: lupta sindicatelor continuă pentru revenirea salariului minim la nivelul de dinaintea crizei, pentru convenţii colective, pentru apărarea drepturilor securităţii sociale şi a locurilor de muncă“, se putea citi pe afişul central al GSEE. Centrul Atenei era blocat circulaţiei şi forţe antitero erau prezente pe străzi.

La Salonic, al doilea oraş al ţării, aproape 4.000 de persoane au manifestat, cea mai mare adunare fiind cea a Pame, conform poliţiei.
 

Italia: Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au avut loc vineri, la Milano, la câteva ore de la deschiderea oficială a Expoziţiei Universale 2015, care a generat scandaluri legate de costul său imens, relatează agenţia DPA în pagina electronică.

Manifestanţii, care denunţă costul ridicat al organizării expoziţiei şi participarea marilor companii de produse alimentare, au aruncat cu artificii şi diverse obiecte. Ferestre au fost sparte şi faţade ale unor clădiri afectate, potrivit agenţiei Ansa.Forţele de ordine au răspuns cu tunuri de apă. 

Expoziţia Universală 2015 de la Milano s-a deschis astăzi şi va dura până la 31 octombrie. Aproximativ 20 de milioane de vizitatori, între care lideri mondiali, precum preşedintele francez Francois Hollande, şeful statului rus Vladimir Putin şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon, sunt aşteptaţi la expoziţie.

italia

Peste zece milioane de bilete, care costă peste 30 de euro fiecare, au fost deja vândute. Aproximativ 140 de ţări vor avea pavilioane în cadrul expoziţiei, iar organizatorii speră că acest eventiment va aduce imagine Italiei şi va oferi un impuls economiei acestei ţări.

Joi, circa 800 de studenţi de stânga şi anarhişti au defilat în centrul oraşului Milano, pentru a denunţa organizarea expoziţiei. La începutul sătpămânii, poliţia a efectuat mai multe operaţiuni împotriva unor persoane suspectate de organizarea de proteste, printre care şi patru germani.

Unul dintre cei patru germani a fost arestat, iar ceilalţi trei repatriaţi.

Filipine : Mii de muncitori au ieşit în stradă la Manila. Oamenii au cerut guvernului să mărească salariul minim. Aproximativ 40 la sută dintre filipinezi sunt remuneraţi cu mai puţin de doi dolari pe zi.

image

Indonezia: O manifestaţie similară a avut loc şi la Jakarta, cel mai mare oraş din Indonezia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite