Viktor Orban, discurs radical la adresa vecinilor şi Vestului Europei: Vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt

Viktor Orban, discurs radical la adresa vecinilor şi Vestului Europei: Vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt

Viktor Orban                                                                                                                    FOTO: Getty Images

Premierul maghiar Viktor Orban a susţinut sâmbătă, în oraşul Sátoraljaújhely, un discurs programatic dur, fără precedent, la adresa statelor vecine şi a celor din vestul Europei, conform g4media.ro. Orban a lăudat unele ţări vecine, omiţând România, Ucraina şi Austria. Într-o postare pe Facebook, politologul Remus Ioan Ştefureac a descris discursul drept „absolut îngrozitor”, numindu-l pe Orban „un politician medieval rătăcit în secolul XXI”.

Ştiri pe aceeaşi temă

«Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale» şi«ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte»”, a transmis Orbán la două zile după marcarea Tratatului de la Trianon, potrivit agenţiei MTI, citată de g4media.

«Au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere», şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi «încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt»”, mai citează aceeaşi publicaţia online. 

Un discurs care exprimă dispreţ faţă de umanitate

Politologul Remus Ioan Ştefureac a comentat discursul premierului maghiar, scriind că speră să fie o greşeală de traducere. Altfel, a explicat acesta, e un discurs care arată un dispreţ faţă de umanitate. 

„Discursul lui Orbán nu e doar antieuropean, ci exprima un dispreţ profund fata de umanitate. Cum poti sa spui aşa ceva şi apoi sa pretinzi ca eşti parte a lumii civilizate. Nu cred ca maghiarii de bun simt din Ungaria, din Romania, Slovacia, Serbia, Ucraina etc, pot rezona la aşa ceva.... Viktor Orban: «Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat graniţele.... Vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt»”, a scris Ştefureac pe pagina sa de Facebook.

Premierul Ungariei a vorbit şi despre consolidarea naţiunii maghiare implicându-i şi pe cetăţenii de dincolo de graniţe, pentru că „frontiere are doar statul, nu şi naţiunea”. Pe această linie, a lansat avertismente la adresa statelor vecine: „Cei care încă nu au înţeles acest lucru trebuie să se grăbească, pentru că timpul lor este pe terminate”. 
 
România, exclusă de la construirea unui viitor comun
 
„Construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri (… ) Vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi”, a mai spus Orban, fără să numească România, Ucraina şi Austria. 
 
Ştefureac: România trebuie să protejeze drepturile minorităţilor

În acelaşi comentariu, Ştefureac a atras atenţia că, într-un asemenea context, devine şi mai important ca România să protejeze drepturile minorităţilor şi să ofere „ca şi până acum, o lecţie de civilizaţie politică acestui personaj şi camarilei sale care fac atât de mult rău cooperării, bunei înţelegeri dintre popoarele Europei Centrale şi de Est şi culmea, comunităţilor maghiare. Iar UDMR poate va înţelege, in al 12-le-a ceas, imensul deserviciu pe care si-l face sieşi ca organizaţie politica şi comunităţii maghiare din România prin transformarea sa intr-o anexa a lui Viktor Orbán şi a ideilor sale anti-democratice”. 

Deşi iniţial a vrut să ignore discursul, Ştefureac a adăugat că dintr-un anumit punct, „ignorarea lor nu face decât să încurajeze impostura şi răul”.  „E bine să cunoaştem derapajele retorice, pentru a putea reacţiona cu înţelepciune şi a le combate la timp. Chiar dacă Viktor Orbán nu are forţa, ci doar ţipă neputincios în pustiu, putem şi trebuie să răspundem urletelor sale războinice cu un scut solid al păcii, împreuna cu toţi cei care gândesc ca în secolul XXI, nu au ce caută monştrii din secolul XIX, maghiari, români, europeni deopotrivă”.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările