VIDEO Marea Britanie, condusă de o „struţocămilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservatorul şi euroscepticul David Cameron a făcut o alianţă contra naturii cu liberal-democraţii proeuropeni ai lui  Nick Clegg. Cabinetul lui Cameron va include cinci liberal-democraţi, printre care liderul acestora, Nick Clegg, care va fi vicepremier.

Venirea la putere a guvernului Cameron marchează sfârşitul a 13 ani de guvernare laburistă. La 43 de ani, liderul conservator este cel mai tânăr prim-ministru al Marii Britanii din ultimele două secole.

Marea Britanie are un guvern de coaliţie condus de conservatorul David Cameron

Premierul Gordon Brown şi-a dat demisia

Noul guvern promite reducerea deficitului bugetar şi se angajează să nu cedeze noi puteri Uniunii Europene decât prin referendum. Posturile-cheie vor reveni conservatorilor. George Osborne (38 de ani) va fi cel mai tânăr ministru de Finanţe al Marii Britanii din ultimii 125 de ani.

Fostul lider conservator, William Hague, care a făcut parte şi din cabinetul lui John Major, va prelua Ministerul de Externe. Portofoliul Apărării şi cel al Internelor revin conservatorilor Liam Fox şi, respectiv, Theresa May. Liberal-democratul Vince Cable a primit funcţia de ministru pentru Afaceri şi Bănci.

Şeful de cabinet al lui Nick Clegg, liberal-democratul Danny Alexander, va fi ministru pentru Scoţia, iar un alt liberal-democrat, Chris Huhne va fi ministrul Mediului.

Programul de guvernare a rezultat din negocieri între cele două partide care au viziuni extrem de diferite. „Am făcut tot posibilul să realizăm un acord pentru a evita pericolul instabilităţii şi negocierile prelungite care au loc în orice parlament fără o majoritate. E o aliniere cu un scop pur practic, care include ce e mai bun din programul electoral al liberal-democraţilor şi cele mai importante măsuri avute în vedere de conservatori", a spus Nick Clegg.

Compromisuri în scopuri practice

,În privinţa politicii europene, noul guvern a adoptat linia conservatoare, eurofobă. Nu va acorda UE noi puteri decât prin referendum şi nu va adopta moneda euro în legislatura actualului Parlament. Totuşi, analiştii cred că eurofobia conservatorilor se va compensa cu eurofilia liberal-democraţilor.

Partidul lui Nick Clegg a fost de acord cu planul conservatorilor de a limita imigraţia din afara UE şi nu se mai opune înlocuirii sistemului nuclear Trident. A cerut, totuşi, analizarea atentă pentru a se vedea dacă merită cheltuielile. În schimb, conservatorii au fost de acord cu un referendum privind schimbarea sistemului actual de vot cu unul care permite reprezentarea proporţională în Parlament, măsură care ar aduce mai multe locuri liberal-democraţilor.

Vezi video şi aici.

Măsuri economice

Guvernul are ca prioritate reducerea deficitului bugetar, prognozat să ajungă în acest an la 12%, cel mai mare din Europa.

Reducerile de cheltuieli planificate pentru acest an se ridică la 6 miliarde de euro. Liberal-democraţii au renunţat la planurile privind introducerea unei „taxe pe vilele de lux", adică cele care valorează peste 2 milioane de euro.

Noua administraţie va ridica pragul pentru aplicare a impozitelor pe venit pentru a-i proteja pe cei cu venituri mici. Britanicii mai bogaţi vor plăti un preţ mai mare pentru rezolvarea crizei financiare, deoarece vor fi cei mai afectaţi de creşterile de impozite.

Va exista o creştere substanţială a impozitului pentru câştigul de capital plătit pentru aşa-numitele „active neproductive", cum ar fi a doua locuinţă , pentru a putea reduce impozitul pe venit pentru angajaţii cu salarii mai mici.

„Câţiva ani dureroşi"

Cameron a promis să abordeze urgent „problemele presante" ale ţării şi „să reconstruiască încrederea în sistemul politic". El a spus că doreşte să construiască „o societate mai responsabilă" şi să-i ajute „pe cei vârstnici, pe cei slabi şi pe cei săraci". Cifrele publicate ieri arată că, în Marea Britanie, şomajul a ajuns la nivelul maxim din ultimii 16 ani. Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a prognozat că reducerea cheltuielilor va însemna "câţiva ani dureroşi". Datoria publică a Marii Britanii este de 90% din PIB, fiind la nivelul maxim din ultimii 60 de ani.

Înrudit cu regina

David Cameron este descendent direct al regilor George I, George II, George III şi descendent nelegitim al regelui William IV şi al amantei acestuia, Dorothea Jordan. El este, astfel, văr de gradul al cincilea cu actuala regină, Elisabeta a II-a. Ca fiu nelegitim al lui William IV, David Cameron nu face parte dintre moştenitorii tronului Marii Britanii.

William Hague, noul ministru de Externe

image

„Vom avea o politică activă şi activistă faţă de Bruxelles"

Noul ministru de Externe conservator, William Hague, a spus că are încredere în capacitatea noii coaliţii de a supravieţui diferenţelor de viziune în privinţa Uniunii Europene. „Nu a fost dificil, în cursul negocierilor, să asigurăm o politică de opoziţie la orice transfer de putere şi să excludem aderarea la moneda unică", a spus el.

„Având în vedere discuţiile pe care le-am avut, cu siguranţă nu începem cu astfel de divergenţe. Vom avea o politică activă şi activistă faţă de Bruxelles", a adăugat el. Liberal-democraţii i-au acuzat în trecut pe conservatori că s-au retras din cel mai mare partid european (PPE) pentru a se alia cu „ciudaţii" şi cu „extremiştii".

„Sunt prieteni cu partide care îl laudă pe Hitler", a declarat în trecut liberal-democratul Chris Huhne, acum coleg de guvern cu Hague. Partidul Conservator face parte din Grupul European Conservator şi Reformist din PE, o alianţă eurosceptică şi antifederalistă.

Afganistanul, o prioritate

Hague a mai spus că prioritatea sa va fi „obţinerea controlului" asupra operaţiunilor militare britanice din Afganistan. Faţă de SUA, Londra va avea o politică „solidă, dar nu servilă" , iar aşa-zisa relaţie specială rămâne „de importanţă uriaşă".

„Fără discuţie, nu vom fi de acord în absolut toate privinţele. Dar Statele Unite rămân partenerul nostru indispensabil în ceea ce priveşte serviciile secrete, problemele nucleare, diplomaţia internaţională şi Afganistanul", a spus William Hague.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite