UPDATE Barroso: Fără disciplină bugetară este imposibil să păstrăm moneda euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso
Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Barroso anunţă la Bruxelles noile reguli care extind puterea Executivului European asupra bugetelor statelor membre.

"Propunem în special ca toate ţările din zona euro să-şi prezinte proiectele de buget şi să le publice până la data de 15 octombrie a fiecărui an. Propunem ca CE să poată să ceară un nou buget şi să poată efectua modificări pentru ţările care se află în procedură de deficit excesiv. CE trebuie să aibă dreptul să facă recomandări. Consiliul European trebuie să poată recomanda unui stat membru dacă are nevoie de asistenţă financiară", a spus preşedintele Comisiei.

Decizia finală este parlamentelor naţionale, a susţinut Barroso. "Diferenţa este că acum CE are dreptul să facă modificări, iar parlamentele vor avea informaţii depline cu privire la bugetele din celelalte state membre. Democraţia este posibilă nu doar între limitele stateului naţional ci şi la nivel global. Trebuie să completăm democraţia statului naţional cu democraţia UE".

Anunţurile preşedintelui CE sunt făcute în cadrul studiul de creştere economică pentru 2012 ocazie cu care este prezentată şi propunerea Comisiei pentru emisiunea de eurobonduri. Există trei variante pentru aceste euro-obligaţiuni, cu sau fără modificarea tratatelor UE. Vezi detalii aici

Imaginea economică este mult mai sumbră. Avem înainte mult mai multe riscuri şi incertitudini, încrederea a scăzut, iar redresarea a stagnat", a spus Barroso care a adăugat că s-a ajuns în această situaţie pentru că „nu s-au făcut suficiente lucruri pentru a pune în practică recomandările de acum un an".

De ce această disciplină bugetară?

"Fără guvernanţă economică în zona euro, va fi greu, dacă nu imposibil să păstrăm moneda euro", a spus Barroso explicând că face aceste propuneri pe timp de criză acceptând faptul că în alte vremuri ele nu ar fi fost aprobate.

Am ajuns la această datorie imposibil de susţinut pentru că statele membre au crezut, în vremuri bune, că va merge aşa o veşnicie. Pieţele se uită şi se întreabă: sunt în stare să-şi susţină moneda?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite